Публикация

Не губи деня след партито

Не губи деня след партито

Главоболието, жаждата, умората и чувствителността към силен шум са само част симптомите на махмурлука. Болката може да бъде преодоляна, ако след ставане вземем Долорен (ибупрофен)

 

Краят на работната седмица e идеалното време за разпускане в приятна компания. Много от нас предпочитат да прекарат петъчната вечер в заведение с приятели. Наздраве с едно питие, с още едно, със следващото - по някое време спираме да ги броим. Настроението е страхотно, грижите са изчезнали, животът е прекрасен.

 

 

 

 

 

Монетата обаче има и друга страна, за която се сещаме в деня след партито. 

  • Главоболието
  • жаждата
  • умората 
  • чувствителността към силен звук 

(някои женени мъже могат да го потвърдят) са само част от комплекса симптоми, известни като махмурлук. Те започват да се проявяват след препиване, когато нивото на алкохол в кръвта спадне значително – обикновено на сутринта. В резултат на всичко това на следващия ден сме неефективни, често сме раздразнителни, а най-простите действия ни костват неимоверни усилия. 

 

 

 

Кои са причините за махмурлука? 

 

На първо място това е обезводняването на организма.

Известно е, че алкохолните напитки имат диуретичен ефект - карат човек да уринира по-често и да изхвърля повече течности, отколкото си набавя. Ако загубите не бъдат компенсирани, мозъкът се свива, при което се променя налягането в черепната кутия. Резултатът е силно главоболие. Обезводняването е основната причина и за острата жажда, която изпитваме на сутринта. За да се възстанови напълно, човек се нуждае от почивка. 

 

Алкохолът помага бързо да заспим

но не гарантира, че сънят ще бъде пълноценен. Напротив, в това състояние често се будим по-рано, а това допълнително засилва главоболието, кара ни да се чувстваме изтощени и с нарушена кондиция.

 

Народният гений е намерил някои решения срещу махмурлука. Сред по-известните от тях са зелев сок, шкембе чорба, горещи месни и зеленчукови супи. Техният ефект обаче не е сто процента гарантиран, а заради подправките в шкембето например може да изострите отношенията си с благоверната.

 

Ужасното главоболие ни изправя пред угрозата да загубим първия ден от уикенда, а решението е в домашната аптечка. 

 

Болката може да бъде преодоляна

 

ако след ставане вземем Долорен(ибупрофен). Препаратът принадлежи към т. нар. нестероидни противовъзпалителни средства и е с доказан и бърз ефект при различни видове болка – главоболие, зъбобол, пременструален синдром, болки в гърба и невралгии. Важно е да се отбележи, че препоръчителната масимална дневна доза е между 600 и 1200 mg.  

 

КЪМ ПРОМОЦИЯ

 

Коментари