Публикация

Две кафета на ден за здрав черен дроб

Великобритански учени установиха връзка между ежедневната консумация на кафе и вероятността за поява на чернодробни заболявания


Проблеми с черния дроб

Редовната употреба на кафе предпазва от цироза на черния дроб 

До този извод са стигнали изследователи от Университета в Саутхемптън, Великобритания. Учените анализирали данните от девет проучвания, чиито резултати били публикувани в периода от 1990 до 2015 г. В изследванията участвали над 423 хиляди души, а целта била да се установи има ли връзка между ежедневната употреба на кафе и вероятността от появата на чернодробни заболявания. 

Учените доказали, че всеки две допълнителни чаши кафе на ден снижават риска от цироза с 44%

Вероятността от смърт вследствие на това чернодробно заболяване при кафеманите била два пъти по-ниска в сравнение с участниците в проучването, които избягвали ободрителната напитка. На какво се дължи откритата взаимозависимост засега не е ясно, но изследователите предполагат, че голяма роля играят съдържащите се в кафето съединения, които имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни свойства. Хепатопротективните възможности на кафето вече са били установени и в други проучвания, като защитен ефект имало даже безкофеиновото кафе.

Коментари

Милен  Цветанов
17 фев 2016 16:51

Ей това си е блага вест - някой да каже на човек от какво ще умре.... Г-н Краев, щом сте такъв предсказател може и на мене да кажете числата от тотото. Нямам претенция от коя игра ще е така, че с Павел Павлов няма да сме в конфликт! Може и за някоя задгранична лотария - те там са в десетки милиони /евра, долари и пр./

Петър Краев
17 фев 2016 14:20

5 от 35 или 6 от 49?

До врачката Петър Краев - щом знаеш от какво ще умра, кажи ми числата от следващия тираж на тотото?

Петър Краев
17 фев 2016 13:35

Милен Цветанов, и ти ше умреш от хипертония, но с перфектен черен дробец! Яко

Милен  Цветанов
17 фев 2016 11:39

До Павел Павлов: Току-що ме успокоихте, защото аз пия към 5-6 кафета на ден, които ми се струват множко.... От тях всичките са кофеинови като към 17:30ч. и след това към 21-22ч. пия по едно късо безкофеиново. Без цигари мога да издържам, но без кафе не! Според мен, ако е вярна статията черният ми дроб трябва да ликува! А за цирозата на черния дроб единственото лекарство е просто радикално намаляване или спиране на алкохола... кафето и разни здравословни неща могат да помагат, но едва ли при непрестанни пиянства!

Петър Краев
16 фев 2016 15:00

Ше умреш от хипертония, но пък с идеален черен дроб:)

Аз пия по десетина....