Публикация

Хепатит С е сред водещите заразни болести


Ранното лечение на все по-разпространяващото се и социално значимо заболяване хепатит С е 42 пъти по-евтино от преодоляване на тежките последици от задълбочаването му. Това стана ясно по време на международен семинар на тема „Хепатит С – тихата епидемия”, който се проведе във Варшава.

 

На форума е била представена Бялата книга за вируса на хепатит С в Централна и Източна Европа и страните от района на Евразия. Тя е съставена от Центъра за изследване на европейски политики в сътрудничество с „Фармарк”– компания, специализирана в областта на фармацевтичните изследвания.

 

В изследването е анализирана епидемиологията на хепатит С, оценени са съответните дългосрочни социално-икономически последици за региона и пътищата за лечение и борба с това заболяване.

 

Резултатите показват, че хепатит С е една от водещите заразни болести, свързвани с бедността, заедно с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария.

 

В 50-75 на сто от случаите болестта причинява широк кръг от тежки чернодробни заболявания като чернодробна цироза, рак на черния дроб и др.
Хепатит С се счита за основна причина за повечето чернодробни трансплантации.

 

Според Световната здравна организация над 170 милиона души по света страдат от  това заболяване.

 

Броят на заразените с хепатит С е 4-5 пъти по-висок от броя на болните от СПИН.

 

Данните за разпространението на болестта в България са недостатъчни, съобщи по време на семинара доц. Людмила Матева от болница „Св. Иван Рилски”. Последното скринингово изследване по тази тема е правено преди около 10 години.

 

Предполага се, че около 400-500 хил. българи са заразени с хепатит С и В. 

 

До юли над 1 200 души у нас са лекувани по Националната програма за лечение на хепатит С чрез НЗОК. От юли насам пациентите чакат само един-два месеца, за да започне терапията им, допълни доц. Матева.

 

Очаква се резултатите от дискусиите във Варшава да изиграят съществена роля по отношение на политиките в областта на здравеопазването в страните от Централна и Източна Европа и Евразия.

Коментари