Публикация

Защо зимното слънце причинява рак?

Отговор дава утвърденият пловдивски онкодерматолог д-р Гергана Шаламанова, която от 29 февруари ще консултира пациенти и в Медицински център-1


Защо зимното слънце е опасно, както през лятото, че дори и повече? Много хора си задават този въпрос едва, когато попаднат в кабинета на онкодерматолога и чуят страшната диагноза – рак.

Те пренебрегват факта, че ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевия спектър и които проникват в кожата, са абсолютно еднакви независимо от градусите и сезона навън. Забравят за откритите части на тялото - лицето, носа, устните и ръцете, извън дебелите дрехи, които дори при кратковременно излагане са подложени на риск. Главната причина е, че снегът отразява и пречупва 80 % от слънчевите лъчи, дори и в облачните дни, т.е. облъчването е в почти двойна доза и е причина за бързото изгаряне, което е по-тежко, независимо от зимния сезон. То не може да бъде почувствано веднага, тъй като ефектът на затопляне е от инфрачервените лъчи.

Това обясни водещият онкодерматолог д-р Гергана Шаламанова, която ще дава консултации на пациенти в Медицински център-1 от 29 февруари. Тя е утвърден специалист с над 20 години опит в лечението на кожни онкологични заболявания, член е на Националния експертен борд по меланом и немеланомни тумори. На редица национални и международни онкологични форуми участва с доклади, в които представя клинични случаи от своята практика.

Според нея друг риск, свързан основно с любителите на зимните спортове-скиори,сноубордисти, планинари, е силата на слънцето, която се увеличава с изкачването в планината, като на всеки 300 м фотоекспозицията се покачва с 3 %. Когато въздухът е по-студен и духа вятър, излагането на слънцето е по-опасно от печенето на плажа, защото се нарушават от една страна естествената бариера-предпазния водно-липиден слой на епидермиса, а от друга - имунитета.

Слънчевото изгаряне е по-тежко през зимния сезон и е предпоставка за появата на доброкачествени и злокачествени кожни тумори. Доказателство за влиянието на UV лъчите е, че в 80% от случаите, кожният рак е локализиран в областта на лицето, главата, врата,ушите и ръцете- по откритите части, подложени на хронично слънчево облъчване. Жалко е, че има пациенти с твърде напреднал стадий, тъй като това е тумор, който се вижда ежедневно, не е като рака на вътрешните органи, коментира д-р Шаламанова.

В страната годишно се регистрират около 4000 пациента и така диагнозата държи първо място по честота сред всички злокачествени заболявания, но е с относително бавен ход на протичане и добра прогноза. Боледуват и двата пола, повече мъжете, най-често 60-80- годишни, но напоследък и по-млади хора, вероятно точно във връзка със слънчевото облъчване и недостатъчното предпазване. Най-застрашени са хора с фенотип I-II - от светлата триада- руса коса, сини очи, светла кожа, която трудно потъмнява. Затова използването на фотозащитни средства е от огромно значение за тях.

Раковото образувание може да възникне като “раничка, която не заздравява“ в рамките на месец или на базата на т.нар. „преканцерози“ – соларна кератоза, сенилен кератом, кератоакантом и атрофия. Актиничните кератози са важен маркер за висока експозиция на UV облъчване и цялостно повишен риск за рак на кожата. Начални белези на злокачествено израждане са уплътняване в основата на изменението, нарастване на площ и ерозиране на повърхността. Тези симптоми задължават да се мисли за неопластична трансформация и изискват хистологично изследване чрез биопсия.

„Сега нека обърна внимание накратко на другия кожен тумор, наречен малигнен меланом, който за съжаление си е спечелил славата на най-злокачествения в човешката патология, заяви тя. - Меланомът произхожда от пигментните клетки – меланоцитите, и има неблагоприятна прогноза с висока смъртност поради големия си метастатичен потенциал във вътрешните органи.“ Може да се развие и върху предшестваща “бенка“ - невус, претърпяла злокачествена трансформация. Твърде често се дължи на силно слънчево облъчване с изгаряния и то с мехури. Разбира се, важна е фамилната обремененост - има повишен риск за хората с повече от 25 бемки.

За да се избегнат неприятните последици, моят съвет към пациентите е редовно да се самонаблюдават и където попаднат на някакви смущаващи знаци по кожата, да не се колебаят и незабавно да търсят преглед при опитни специалисти дерматолози и онколози, препоръча д-р Шаламанова. 

Коментари