Публикация

Доц. Глоговска: Грипната пневмония протича светкавично и е с висока смъртност (ВИДЕО)

Тя засяга белия дроб и може да се развие в рамките на 24-48 часа, затова е важно грипът да се лекува адекватно и навременно с антивирусни средства


Най-честото усложнение на грипната инфекция е пневмонията, която може да се прояви по няколко начина. Първата и най-страшна е грипната пневмония, която може да засегне белия дроб и да се развие в рамките на 24-48 часа, обяснява пулмологът доц. Павлина Глоговска. По думите на специалиста грипната пневмония протича светкавично и е с висока смъртност.

Друго сериозно усложнение, на което обръща внимание доц. Глоговска, е бактериалната пневмония. Тя се развива след четвъртия ден на грипното заболяване, след като симптомите са намалели или дори отшумели. Бактериалната пневмония се проявява с повторно повишаване на температурата, задълбочаване на кашлицата, болки в гърдите, изпотяване. Тя изисква нов преглед и допълнителни изследвания за потвърждаване на диагнозата.

Самолечението с антибиотици по време на грип е опасно. То създава резистентност на бактериите към антибиотика и не могат да се лекуват евентуални бактериални инфекции, предупреждава пулмологът.

Подходящото лечение с антивирусни средства намалява риска от усложнения при грип с над 60%, а риска от смърт при хоспитализирани болни с над 25%. Антивирусните препарати действат 24-48 часа от началото на първите симптоми на грипния вирус. Според последни проучвания обаче, те биха могли да се приложат успешно и в по-късен етап на заболяването, обяснява специалистът по белодробни болести.

Към профила на доц.Павлина Глоговска в CredoWeb

Коментари