Публикация

Д-р Цв. Райчинов: Ще върнем доверието с професионализъм и почтеност

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, в интервю за Хелт медия.


 

Д-р Райчинов, накъде ще насочите усилията си в първите дни от вашия мандат?
Приоритетът сега е ясен – активна работа по промените в Закона за здравното осигуряване. Това е основен документ и за лекарите, и за пациентите. Вицепремиерът Симеон Дянков обяви готовност да се вслушат в мотивирани предложения от наша страна как точно да изглежда този закон.

 

Как си обяснявате факта, че за първи път на събор на БЛС идват вицепремиерът и цялото ръководство на здравното министерство?
Явно най-после има разбиране за това колко важно е здравеопазването. То става приоритет за нашата държава. Високото присъствие на нашия събор наистина е за първи път, за което благодаря.

 

Антагонистични ли са интересите на лекарите и пациентите?
В никакъв случай! Това е невъзможно! Нито лекарите могат без пациентите, нито пациентите могат без лекарите. Ние сме като две страни на една и съща монета.

 

Какво ви е впечатлението от събора – има ли разделение в лекарската гилдия, или сте обединени в исканията си?
Пълно единение е трудно да има в която и да е сфера, но мисля, че ние с всеки изминал месец сме все по-обединени. В крайна сметка интересите ни са общи.

 

На събора много се говореше за доплащане на здравните услуги. Ако този принцип бъде въведен, как ще се отрази на пациентите?
Аз мога да кажа само какви са формите, под които смятам, че може да се въведе доплащането. Реалните възможности са две – или да се повиши здравната вноска, или да се въведе финансово съучастие от страна на пациентите, когато ползват определени здравни услуги. Но това не е работа на лекарския съюз, решението е изцяло в ръцете на политиците.

 

Ако това се случи, лекарите ще бъдат ли по-мотивирани?
По-доброто заплащане винаги е сериозен мотив за която и да е дейност, не само при лекарите.

 

Ваши колеги казаха по време на събора, че доверието между лекарите и обществото е нарушено, как ще го възвърнете?
Като докажем на практика, че ние изпълняваме съвестно и почтено своята професия, това, за което сме учили, да го приложим изцяло и напълно в полза на пациента. Това е единственият начин. Няма как по друг начин да върнем доверието.

Коментари