Публикация

Шефският стол е опасен за здравето


Хората с висока позиция в служебната йерархия имат повече физически и психически здравословни проблеми.

 

На базата на проучвания върху почти 2000 хил. души от различни професии експерти от университета в Торонто получиха за първи път доказателства за конкретните здравни минуси на отговорните длъжности.

 

Хората, които контролират работата на другите, отговарят за заплащането, наемането и освобождаването на сътрудници, по-често страдат от здравословни проблеми.

 

Разбира се, това проучване показва и положителните страни на по-високото кариерно стъпало – по-високото заплащане например позволява и по-добри медицински грижи - профилактика, лечение, различни релаксиращи процедури. Нерядко естеството на работата на началника я прави по-разнообразна, а оттук и по-увлекателна.


Но в същото време, сочат канадските лекари, ръководната позиция предполага  неизбежно повече междуличностни конфликти, а стресът от офиса често се пренася в семейството, влошавайки постепенно атмосферата и там.

 

Тези фактори стимулират развитието на агресивно поведение, на чести изблици на гняв, което от своя страна доказано подронва здравето.

Коментари