Публикация

ГРИПЪТ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ СЕРИОЗНО УВРЕЖДАНЕ НА СЪРЦЕТО, НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИМПТОМИТЕ

Острите респираторни вирусни инфекции, на пръв поглед безобидни, могат да се окажат много опасни за сърцето, предупреждават специалистите от Сити Клиник Бургас в началото на сезона на грипните епидемии.


Вирусният миокардит е увреждане на сърдечния мускул с възпалителен характер. Той може да се активира от инфекция, алергични и имунни заболявания.

В началото прилича на обичайна настинка.

Диагнозата миокардит се поставя при появата на по-сериозни симптоми.

Клиничните прояви варират от остра сърдечна недостатъчност до фатални нарушения на сърдечния ритъм, дори внезапна смърт.

Проблемът е, че началото на болестта често минава незабелязано и пациентът пропуска периодът, в който лечението може да се проведе бързо и ефикасно, казват кардиолозите от единствената специализирана болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология в Югоизточна България.

При така наречения огнищен миокардит възпалителните изменения засягат малки зони от сърдечния мускул. Той протича толкова леко и незабелязано, че повечето хора свързват състоянието си със задълбочила се вирусна инфекция или пък с бронхит, без да си дават сметка, че простудата може да доведе и до изменения в сърцето.

Затова е изключително важно в този период на годината, характеризиращ се с променливо време, възрастните хора и тези, прекарали друго заболяване, да ограничат продължителните престои на открито, особено ако са неподходящо облечени.

Ако лечение не е прилагано или пък не е било правилно, възможно е и след дълъг период от време, болестта да се прояви привидно внезапно.

Как да се пазим?

Ако е започнала острата вирусна инфекция, необходимо е тя да се излекува напълно. При тревожни симптоми – не пропускайте необходимите изследвания, категорични са специалистите.

„В Сити Клиник Бургас ще преценим дали една кардиограма е достатъчна или се налагат по-задълбочени изследвания“, обясняват лекарите. Наличието на аритмия, умора и слабост при малки натоварвания са достатъчно основание за вземане на мерки.

Изключително важно е състоянието да се следи от специалист кардиолог, който да назначи и контролира лечението.

Самият пациент може да си помогне с избора на подходяща храна.

Изварата, млякото, медът, овесената каша, печените картофи и сухите плодове съдържат магнезиеви и калиеви соли, които подобрят обменните процеси в сърцето.

Печените и ли задушени меса и риба също са в категорията на препоръчителните храни.

Пърженото, лютивото и соленото могат да обострят състоянието.

Ако лекарят прецени, може да предпише и медикаменти.

Коментари