Публикация

При контрацепцията е нужен компетентен съвет

Интервю с доц. Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт, за контрацепцията.


Доц. Бостанджиев, доколко се е подобрила сексуалната култура на младите хора у нас що се отнася до методите за предпазване от нежелана бременност и болестите, предавани по полов път?

 

По отношение на представите на младите хора за това кои са най-сигурните средства и съответно нагласите да ги използват, сериозен принос имат някои програми, които вървят в определени училища от няколко години насам.

 

Аз лично съм участник в един екип, който разработи такъв проект, носещ  названието„Азбука за теб и мен”.  Сред неговите основни задачи е да създаде предпоставки за по-отговорно сексуално поведение от страна на младите хора. Това означава те да бъдат запознати със сигурната употреба на презерватива, да имат представи и за другите контрацептивни методи и което е най-важното – да не правят компромис със сигурността, независимо дали става дума за първия сексуален контакт или за който и да е друг.

 

Коя форма на контрацепция е най-подходяща за хората във възрастовата граница 15-22 години?

 

По този въпрос има различни становища, но ако се отчита фактът, че в тази възраст обикновено един млад човек има не особено редовни сексуални контакти, за оптимален вариант може да се приеме използването на презерватив.

 

При една добра употреба презервативът, освен че е достатъчно сигурно средство за избягване на нежелана бременност, също дава ефективна гаранция срещу предаването на  различни полово преносими инфекции, в това число и СПИН.

Презервативът помага и на една голяма част от младите момчета, за които е трудно да контролират еякулацията си, да изработват по-добър контрол и да могат да осигурят един по-пълноценен контакт.

За съжаление съществува предразсъдък при някои момчета, че използването на презерватив води до загуба на ерекция. Всъщност става въпрос за това, че ако човек не е подсигурил презерватива някъде наблизо, така че да може да го използва по най-бързия начин, самото разсейване може да доведе до загуба на ерекция, а не самият презерватив.

 

Към кого най-често се обръщат младите хора за съвети, касаещи избягването на нежеланата бременност – към приятели, родители, гинеколози или все още предимно към интернет?

 

Като че ли най-честата практика е да се използват различни виртуални източници на информация. За съжаление не всички неща, на които попадат младите хора, предлагат ефективна и надеждна информация.

 

Ако говорим за това каква би била оптималната стратегия, може би тя е чрез професионалисти, които са в непосредствен контакт с младите хора, например медицинското лице в училище.

 

От известно време има един проект за здравни служби, ориентирани към млади хора. Това са медицински центрове, които са изнесени извън практиката на джипитата. Те са възможности младият човек да получи компетентна помощ, без да трябва да преминава през сложни и невинаги особено приятни процедури като записване, изчакване и т.н.

 

Това, което е особено важно в тези случаи, е младият човек да е сигурен, че  неговата тайна ще бъде запазена, че разговорите ще бъдат конфиденциални.

 

Точно тук е всъщност част от проблема, защото, когато става въпрос за непълнолетни деца, отговорност за тяхното поведение, включително и здравно, носят родителите, а когато между родителите и детето няма доверие, се затруднява възможността младият човек да получи най-компетентната помощ при избор на контрацептивно средство.   

Коментари