Публикация

Защо Google днес е с лекарска слушалка?

Глобалната търсачка ни напомня, че преди 235 години се е родил изобретателят на стетоскопа - Рене Лаенек


Google отбелязва 235 години от рождението на Рене Лаенек – френски лекар, изобретател на стетоскопа, наричан на популярен език лекарска слушалка

Д-р Лаенек е роден на 17 февруари 1781 г. в днешния град Кемпер, във френския регион Бретан, в семейството на адвокат. Майка му умира от туберкулоза когато той е на 5-годишна възраст.
След смъртта на майка си малкият Рене е изпратен при прачичо си абат Лаенек, защото баща му не може да се грижи за него.

На 12-годишна възраст заминава за Нант, където продължава образованието си и изучава английски и немски език.

Чичо му Гийом Лаенек, декан на медицинския факултет в местния университет, го убеждава да изгради кариера в медицината. На 14-годишна възраст Лаенек помага в местната „Hôtel Dieu“, където се грижи за болните и ранените. Четири години по-късно вече работи като хирург във военната болница в Нант. 

Рене Лаенек изобретява стетоскопа и първи го използва в света при диагностициране на различни състояния на гръдния кош във френската болница Некер Енфан Малади

Той става преподавател в Колеж дьо Франс през 1822 г и професор по медицина през 1823 г. Последните му назначения са като ръководител на медицинската клиника в Де ла Шарите и като професор в Колеж дьо Франс. Той умира от туберкулоза през 1826 г на 45 години.

(Уикипедия)

Коментари

Голям човек е Гугъл, Краси;)

Страхотно,защото,Google има много информация!Дори подробности за дребни неща и за време,когато не се е предполагало,че ще има Google!