Публикация

Какви са интересите на власттта, лекарите и пациентите в здравната реформа?

Отговор на този въпроси потърсиха представители на различните страни в здравеопазването в предаването "Референдум" по БНТ


Смятате ли, че с предстоящите промени в здравеопазването правата ви на пациент ще бъдат по-добре защитени? Това беше въпросът, с който “Алфа Рисърч” тества обществените нагласи в предаването „Референдум“. Цялото предаване на видеозапис можете да гледате тук. 

В студиото гостуваха: Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, проф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”.

„Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в криминалните филми. Става въпрос за цифров код. Пръстовият отпечатък няма да струва нищо на пациента. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да плати за медицинската услуга, която сме получили“, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването няма да има резултат от пръстовите отпечатъци. “Основната идея на този идентификатор е да бъде ключ към моето здравно досие. Проблемът е, че ние нямаме здравно досие. Министерство на здравеопазването не изработи национална здравно-информационна система, в която да имаме своя пациентски електронен запис, така че когато положа пръстовия си отпечатък, или личната карта, то да отключи на лекаря пътя към моя пациентски файл”, обясни той.

Българският лекарски съюз категорично заяви несъгласието си с въвеждането на т. нар. пръстов отпечатък особено през националния рамков договор. За нас разковничето се крие в електронното досие и електронната здравна карта, която най-вероятно ще даде най-добрата форма на отчетност и дисциплина, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

“При личните лекари, след като сте дошли при мен, ние подписваме договор и това означава, че аз мога да имам достъп до всички ваши данни, когато е необходимо. И аз ще съм човекът, който би трябвало да даде достъп, ако се наложи, на колегите да ползват досието”, заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Проф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, е на мнение, че трябва да има затягане на дисциплината в системата на здравеопазването. „Първата аналогия, която човек прави с даването на пръстов отпечатък, е съвсем различна. Последвалото обяснение, че това е идентификатор променя в някаква степен нещата. Но това, което на мен ми липсваше, беше един ясен анализ какво все пак се очаква да се получи в резултат на въвеждането на тази мярка”, каза той.

Коментари