Публикация

Да те оставят да умреш от глад на 2 годинки

​Снимки на 2-годишно нигерийско дете, обвинено във вещерство и изгонено от родителите си, за да умре от глад, обиколиха социалните мрежи.


Снимките на измършавялото момче, което жадно пие вода от подадена му бутилка, предизвикаха гняв и възмущение, предаде БНТ. 


“Хиляди деца в Нигерия са обвинявани във вещерство и гонени от домовете си. Видяхме много измъчвани деца, мъртви деца, изплашени деца”, разказва датчанката Аня Ловен, която работи като хуманитарен работник в африканската страна.

Тя е жената, спасила изоставеното 2-годишно дете, кадрите, с което обиколиха социалните мрежи.

Момчето е прогонено от родителите си и се е скитало само цели 8 месеца. Не е ясно какво е яло, нито как си е набавяло вода.

Аня го е открила на 31 януари в окаяно състояние - обезводнено и нападнато от червеи. Благодарение на бързата й реакция и медицинските грижи, детето вече се възстановява.

Нарекла го е Хоуп - "надежда" от английски.
"Състоянието му вече е стабилно. Днес Хоуп вече може да седи сам и да ни се усмихва. Той е силно малко момче", написа преди няколко дни хуманитарната работничка на страницата си във Фейсбук.

Вещерството не е просто суеверие в Нигерия. Има случаи на деца, които са измъчвани до смърт заради обвинения, че са вещици. В опит да промени закостенелите вярвания, датчанката Аня продава всичко, което притежава и преди 3 години се мести в Нигерия. Мисията й е да открива и спасява деца, обвинени във вещерство и оставени да гладуват.

Освен с грижи за децата, тя ги обучава и е решена да стигне до нигерийското правителство с искане за промяна в образователната система в страната.

В момента Аня работи по документален филм, с който ще запознае света със суеверията в Нигерия и ще се опита да промени живота на десетки хиляди деца, поставени при тези жестоки условия.

Източник: www.dir.bg

Коментари

Това е лошо!

Това гадно!