Публикация

Д-р Камелия Вековска:Студът причинява сухота и лющене на кожата, президвиквапарене и сърбеж по ръце и ходила

Възможно е и да се стигне до дълбоки сцепвания на кожата, които са много болезнени, за това консултацията с дерматолог е задължителна


Зимата е сезон, през който са характерни ниските температури.Студът изсушава кожата, намалява се потенето и масатната секреция. Сухата кожа става по-чувствителна и възприемчива към влиянията на околната среда и инфекции. Сухотата на кожата се засилва при злоупотреба с миещи препарати и дезинфектанти.Типът кожа е генетичо обусловен, но тя се променя с течение на времето – възрастните хора са с подчертано суха кожа. При хора със суха кожа студът засилва степента на сухотата, особено по изложените на отрито части, като ръце, ходила и лице. При много хора започват да се цепят върховете на пръстите на ръцете. Студът причинява сухота и лющене, като усещанията са за парене и сърбеж по ръцете, ходилата до дълбоки сцепвания на кожата, които са много болезнени. Сухите хронични екземи на ръцете, където има вече зачервяване и инфилтрат по дланите, се обострят. По ходилата кожата задебелява, омазолява се и се цепи с дълбоки рагади.Сухотата на кожата е в основата на атопичния дерматит, който се обостря от студа, особено лицето-появяват се червени,сърбящи, лющещи се плаки, главно около очите и устните. Възпаляват се и самите устни с оток, парене, лющене и сцепвате – т.нар. студов хейлит. Известно е, че се влошават пациентите с псориазис през зимата, когато псориатичните плаки се уголемяват и разпространяват, като лющенето и сухотата се увеличават. Студовият дерматит се характеризира с нарушено подхранване на откритите части на кожата. Появяват се тъмно червени петна с лющене и сърбеж по чувствителни към студа места- колена, вътрешна страна на бедрата. Терапията е с мазен крем, антихистамини и съдоукрепващи препарати – витамин А,Е и С. Студовата уртикария е вид алергия към студа. При излагане на студено време се появяват сърбеж с болезнени плътни отоци/уртики/ по места с рехава съединителна тъкан на лице- около клепачи и устни, особено болезнени са те по ходилата и ръцете. Реакцията е имунологична -има наличие при някои пациенти на студови аглутинини. Хора с това заболяване не трябва да се излагат на открито продължително време и да не се къпят със студена вода. Известно е, че студът свива периферните кръвоносни съдове, а топлината ги разширява. Акроцианоза е трайно посиняване на крайните участъци на тялото, където кръвообръщението е намалено- носа, ушни миди, пръсти на ръце и крака.

Среща се при хора с хормонални нарушения. Ливедо а фригоре е друго състояние на акрите, при което през студените сезони кожата е червено-лилава и студена. Страдат жени с нервно-вегетативна дистония и възрастните хора.

При синдрома на Рейно студът причинява свиване на капилярите, кръвта не достига до края на пръстите, те побеляват и болят.

Пернионите представляват болезнени тъмно- червени до лилави плътни възелчета, разположени по пръстите на ръцете и краката. Те са трайни и понякога са придружени с парене и болка, които се засилват при затопляне. Често могат да се открият студови аглутинини.

Измръзването е крайна степен на студово въздействие. То протича в три степени. Първо се появяват зачервяване, втора степен е зачервяване и мехури, а трета зачервяване, мехури и некроза на тъкани /есхара/. Общо през зимата трябва да се пазим от продължително излагане на ниски температури, да сме добре обути, да носим ръкавици. При суха кожа е необходимо тя да се хидратира, омазнява и успокоява. Използват се емолиенти, различни видове лосиони за суха кожа, балсами, подхранващи млека, олио, стикове за устни, мазни кремове за ръце и лице. Напоследък медицинската козметика предлага и продукти, които освен възстановяващо действие имат и предпазващо от външни влияния действие. Хидратиращо действие имат и продуктите с нисък процент урея. Добре е да се прилагат и напитки и храни богати на витами С.  Особено внимание трябва да се обърне на децата, младите и възрастните хора. При поява на студови реакции се обърнете към дерматолог, той ще ви насочи към подходящи хигиенни грижи и лечение за вашата кожа.

Коментари