Публикация

Грипният вирус може да засегне и мозъка (ВИДЕО)

​Грипът е особено опасен за пациенти с неврологични проблеми. Вирусът може да доведе до менингит, енцефалит, гърчове и Паркинсонов синдром, предупреждава неврологът доц. Пенчо Колев


Грипният вирус, който причинява епидемията тази година, е т.нар. свински грип (AH1N1). Този щам засяга особено децата и хората в млада възраст, затова очакванията на специалистите са грипът да предизвика повече неврологични усложнения. 

Грипът може да усложни състоянието на пациенти с неврологични болести, предупреждава доц. Пенчо Колев, завеждащ „Отделение по клинична неврофизиология“, УСБАЛНП „Св. Наум”, София.

В детска възраст по-високата температура при грип може да доведе до фебрилни гърчове, които наподобяват епилептичните. Грипният вирус може да предизвика и менингит (възпаление на мозъчната обвивка), който е свързан с гадене, повръщане, замъглено съзнание, а понякога да се стигне и до кома, обяснява неврологът.

Други възможни усложнения на грипа, по думите на доц. Колев, са енцефалит (възпаление на мозъка), полиневропатия (възпаления на нервите) и Паркинсонов синдром

Усложнения от грипния вирус водят до трайни увреждания на нервната система и могат пряко да застрашат живота на пациентите, затова грипът трябва да се лекува адекватно и навреме, подчертава експертът. 

Лечението на грипа е специфично с антивирусни препарати, които трябва да се вземат още на първия ден с появата на симптомите или най-късно на следващия ден. Антивирусните лекарства могат да се приемат и профилактично по специална схема, обяснява доц. Колев.

Коментари