Публикация

Млечните продукти помагат за отслабване


Австралийски учени от Техническия университет „Къртин” са експериментирали с нискокалоричен хранителен режим, в който е увеличен приемът на млечни продукти – сирене, кисело мляко и нискомаслено прясно мляко.

В рамките на 12 седмици 40 доброволци консумирали различни млечни храни.
Тези от тях, които приемали от 3 до 5 продукта дневно, намалили най-много теглото си, имали по-ниско кръвно налягане и по-малко мастни натрупвания около талията, и така увеличили значително шансовете си да подобрят здравето си, за да избегнат сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Сирената и другите млечни производни са богати на протеини, които предизвикват по-бързо чувство за ситост, като ускоряват метаболизма.

Много хора смятат, че за да намалят теглото си, трябва да се откажат от млечните храни, но изследването подкрепя теорията, че увеличаването на консумацията на такива продукти всъщност е от полза. Не трябва обаче енергийните стойности  на храната да надвишават нуждите, твърдят учените.

Комбинацията от физически упражнения и млечна диета предизвиква загуба на тегло и намалява риска от йо-йо ефект след края на диетата.

Специалистите предупреждават, че при този хранителен режим също трябва да се внимава с количеството на приеманите мазнини и калории.

Коментари