Публикация

Съвременната контрацепция


Контрацепцията възниква и еволюира с развитието на човечеството. Предпазването от нежелана бременност е винаги актуален проблем и стои в основата на семейното планиране.

 

Методите за това са многобройни и се усъвършенстват непрекъснато с развитието на медицината.

Съществуват различни видове контрацепция, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

 

Хормоналната перорална контрацепция („хапчето”) е системна. Широко е застъпена в ежедневната практика. Тя е един сигурен метод за предпазване от нежелана бременност.

 

Може да се използва в широк диапазон от репродуктивната възраст на жената и в този аспект благоприятства семейното планиране и предпазва от нежелана бременност.

 

Хормоналните противозачатъчни средства са открити още през средата на миналия век и непрекъснато се усъвършенстват.

 

Съвременните препарати стават все по-ниско дозирани, като същевременно гарантират един сигурен ефект при правилна употреба (прием по едно и също време на денонощието, спазване на противопоказанията им и т.н.).

 

Все по-ниските дози на хормоните намаляват техните странични ефекти. Не бива да се забравя, че тези лекарства имат и противопоказания – случаи, при които не трябва да се използват или приемът им трябва да се спре поради новопоявило се заболяване.

 

Възможността да се прекъсне лесно употребата им е предимство на пероралните контрацептиви в сравнение с хормоналните импланти.

 

Спешната контрацепция се използва след инцидентен полов контакт. Този вид контрацепция не се препоръчва за често използване, защото може да предизвиква разстройства в менструалния цикъл.

 

Инжекционните хормонални препарати, както и субдермалните импланти с контрацептивен ефект имат един сериозен недостатък. Ако във времето възникне заболяване, при което е противопоказана употребата на хормонални лекарства, тяхното действие продължава още определен период.

 

Трансдермалните хормонални противозачатъчни средства са пластири, които се поставят върху кожата на жената и се подменят през определен период от време. Този начин на приложение намалява някои от страничните ефекти на медикамента.

 

Вътрематочната контрацепция – песари („спирали”), осигурява един дълъг период за предпазване от нежелана бременност – години, в зависимост от биоактивната компонента при различните видове спирали.

 

Те съдържат освен инертна част и биоактивна (Cu, Ag, Au). Противопоказани са при нераждали и при жени, които не са приключили  с репродуктивните си функции. Преди поставянето на вътрематочната спирала е необходимо да се извършат редица изследвания, чрез които да се изключат заболявания, които са противопоказани за апликация на писара.

 

Поставянето на вътрематочна спирала може да доведе при някои жени до по-обилни и продължителни менструации, до интерменструално кървене, влагалищно течение и други.

 

Презервативът е отдавна познато средство за предпазване от нежелана бременност. Още по времето на фараоните те са били използвани.

 

Презервативите имат едно основно предимство – освен от бременност, те предпазват и от полово предавани заболявания. В момента съществува голямо разнообразие на кондоми, като техният механичен ефект се съчетава със спермицидния ефект на субстанциите, с които са покрити.

 

Необходимо е да се възпита у младия човек навикът кондомът да се използва освен като противозачатъчно средство, и като средство за предпазване от редица изключително опасни заболявания, които се предават по полов път: СПИН, хепатит В, сифилис, хламидиаза, HPV инфекции.

 

Използването на диафрагма (цервикална шапчица) е бариерен метод, който се прилага от страна на жената. Не намира особено широко приложение.

 

Стерилизацията като метод може да се използва както при мъже, така и при жени. При мъжете се прави вазектомия, а при жените се лигират маточните тръби. Този вид стерилизация се прилага само след точно изпълнени юридически изисквания.

 

Прекъснатото полово сношение е един несигурен метод за контрацепция, който освен всичко останало води до неудовлетвореност и влошаване на междуличностните отношения.
Какъв метод за контрацепция да бъде избран?

 

Правилният отговор на този въпрос може да бъде намерен само с активната помощ на акушер-гинеколог. Лекарят ще предостави цялата необходима информация относно предимствата и недостатъците на различните видове контрацепция и ще даде най-правилната препоръка за всеки конкретен случай.

 

Той ще вземе предвид възрастта на пациентката, репродуктивните й задачи, придружаващите заболявания, фамилната обремененост, необходимостта от системно приемане на други лекарствени препарати и др.

 

Без съвременната контрацепция нормалният полов живот е невъзможен. Само чрез нея младите момичета могат да се предпазят от нежелани бременности, които обикновено завършват с аборт.

Коментари