Публикация

Липсата на движение влошава ставните проблеми


Д-р Мартин Петров, завеждащ базата за рехабилитация на Първа МБАЛ в столичния квартал „Драгалевци”, пред Хелт медия:


Д-р Петров, какви са най-честите причини хората да търсят консултация с вас?
Над 40-годишна възраст голяма част от хората се оплакват от болки в ставите и опорно-двигателния апарат при различни климатични промени – дъжд или застудяване, при физически натоварвания. Тези оплаквания обикновено са свързани с дегенеративните изменения в ставния апарат.

 

С течение на годините хрущялът все повече започва да страда. Неговото хранене може да се подобри чрез физиотерапевтични  процедури. Те подобряват неговата защита, удължават живота на ставата, оплакванията намаляват.

 

Какви видове процедури се прилагат?
Правим електропроцедури, топлинни процедури, кинезитерапията, рехабилитацията ни е много добра. 

Гледаме така да комбинираме нещата, че да постигнем ефект, без да претоварваме пациента.
При някои хора ефектът се постига бързо, при други по-бавно, но в  повечето случаи има резултат.

 

На каква възраст са пациентите, при които се прилагат такива процедури?
Пациентите са от млада възраст до над 90 г. Имали сме пациент и на 95 г. Лекувахме и момче на 19 г. заедно с майка му, която също има проблеми. Момчето е с политравма от катастрофа. Става дума за травма на гръбначния стълб, с болкова симптоматика, също и със симптоматика от периферната нервна система – намалена чувствителност на единия крак.

 

Има хора на 90-95 г., които са в сравнително добро състояние, но поради възрастта по-голямата част от опорно-двигателния им апарат е с проблеми. Правим им процедури, медикаментозна терапия, следим ги. Някои от тях споделят, че това им помага да изкарат зимния или пролетния период и затова идват по два пъти.

 

С какво трябва да е съобразен комплексът от физиотерапевтични процедури?
С възрастта на човека, както и с придружаващите заболявания, също и физическите възможности, с капацитета на даден пациент...
Често при нас пациентите са възрастни, с придружаващи заболявания – сърдечни, белодробни или от друго естество.

 

Гледаме процедурите да са така съчетани, че да не влошат  придружаващите заболявания, а да облекчат проблемите с опорно-двигателния апарат.
Един пациент с прекаран инфаркт, инсулт, трудно подвижен, с висока степен на хипертония, която трудно се овладява, има ограничения по отношение на физиотерапията.

 

Какви са тези ограничения?
Не може на хипертоник с прекарани сърдечни заболявания, с прекарано мозъчно-съдово заболяване, да му прилагате топлинни процедури, да го вкарате в сауна. Не може да му кажете – стой  половин час на 70 градуса, защото не се знае как ще излезе и дали ще излезе от сауната.
Както на човек с пейсмейкър не може да му правите електропроцедури, защото като му сложите апарата за електротерапия, пейсмейкърът се повлиява от тези импулси.
Не може на един човек с метал в ставата да му правите ултразвук или радар.

 

Има хора с тежки рискови заболявания, даже оперирани от карцином, при които процедурите не са подходящи, защото има вероятност да се стимулира разпространяването на заболяването.

 

Полезна ли е двигателната активност при дегенеративни изменения  на ставите?
Двигателната активност е нещо, което е много важно за дегенеративните ставни заболявания.
Някои хора смятат, че ако имат болки в коленните, в тазобедрените стави, не трябва да се движат, за да не се уврежда допълнително хрущялът и да не се ускорява процесът на заболяването.

Това е погрешно. Защото движението е важно за храненето на хрущяла. Той  представлява нещо като гъба, която се храни от вътреставната (синовиална) течност. При движение хрущялът изпуска токсичната синовиална течност и засмуква чиста от ставната капсула.

 

Умерената двигателна активност е подходяща за по-дълго поддържане на хрущяла като структура, като тъкан. Не стрес натоварванията като тичане, които могат да нарушат целостта на хрущяла, но умерената двигателна активност, особено ходенето,  има оздравителен ефект.

 

Това, че има болка, не е повод хората да се обездвижват, да  наддават на килограми и да влошават нещата още повече. Поддържането на нормално телесно тегло също е много важен фактор.

Хората с наднормено телесно тегло в по-голям процент, в по-тежка степен и в по-млада възраст страдат от дегенеративни ставни заболявания. Още повече, че увеличеното  тегло допълнително натоварва опорно-двигателния и ставния  апарат.

 

Каква е ролята на рехабилитационната медицина в профилактиката на ставните заболявания?
Лошо е, когато един пациент не е получил навреме необходимите грижи и идва при нас в почти неподдаващо се на лечение състояние. А би могло това състояние да се отложи чрез рехабилитационната възстановителна медицина.
Страната има необходимите дадености – минерални води, полупланински климат...


В България все повече ще се обръща внимание на  рехабилитационната, възстановителната, профилактичната  медицина.

Коментари