Публикация

Пациентски организации срещу намаляването на парите за здраве


Най-големите пациентски организации - „Български пациентски форум” и „Конфедерация за защита на здравето”, изпратиха писма до институциите с искане да не се намаляват средствата за здравеопазване в бюджета за следващата година, настоявайки и за среща с премиера Борисов.

 

Организациите изтъкват препоръката на Световната здравна организация, според която по време на финансова криза правителствата не бива да намаляват средствата за здраве.

 

Според тях орязването на средствата за здравеопазване с близо половин милиард лева в сравнение с настоящата година може да постави в опасност живота на българите.

 

„България е на едно от първите места по най-малко изразходване на обществени средства на глава на населението - 39 лв., в сравнение с останалите страни на ЕС.
Може би икономистите имат обяснение да настояват за балансиран бюджет, но ние знаем, че за да има баланс между живота и смъртта, е необходимо да се лекуваме.

 

Досега винаги сме слушали, че здравеопазването е приоритет на държавата, умоляваме ви този път да покажете на дело, че управляващите мислят за народа си”, посочва в отворено писмо федерация „Български пациентски форум”.

 

„Безспорно икономическата и финансовата криза и трудното положение, в което беше поставен бюджетът през настоящата година, налага ограничения. До този момент гражданите в лицето на неправителствените организации подкрепят доста от трудните и категорични решения, които правителството взе в търсене на осигуряване на повече обществен финансов ресурс.

 

Редно е обаче да бъдем сигурни, че цената на ограничителните мерки няма да бъде платена само и единствено от отделния гражданин, чиито условия за живот са не по-малко ограничени от тези на държавата като цяло. Редно е също да се постави отчетлива граница, която правителството няма да премине в  политиката на затягане на коланите”, категорични са от Конфедерация „Защита на здравето”.

 

„Приемаме понятието „балансиран бюджет”, но сме критични по отношение на неговото тълкуване. Не може според нас да се приоритизират инвестиции с отдалечен във времето ефект за сметка на здравето и живота на нацията”, посочват от Конфедерация „Защита на здравето” в писмо до министър-председателя.

Коментари