Публикация

Д-р Пламен Пенчев – инвазивен кардиолог в МБАЛ „Дева Мария”: Инвазивната кардиология понякога е по-добрият избор от хирургичната операция

Доказателство за думите му е един от последните пациенти, постъпил в отделението по Кардиология на МБАЛ „Дева Мария”


„Не винаги кардиохирургията може да даде по-добро разрешение на даден сърдечен проблем. В някои случаи инвазивната кардиология, която лекува сърдечно-съдовите заболявания с поставянето на стентове и балони, е по-добрият избор. Всеки пациент трябва индивидуално да бъде оценен, според клиничното му състояние”, коментира д-р Пламен Пенчев.

Доказателство за думите му е един от последните пациенти, постъпил в отделението по Кардиология на МБАЛ „Дева Мария”. Близките на 83-годишната Йовка Георгиева я докарват по спешност от ямболското село Голямо Крушово. Възрастната жена е на прага на инфаркт.

„Жената постъпи с продължителна болка в гърдите, с промени на кардиограмата и със съмнения за започващ инфаркт, което се потвърди и от кръвните изследвания. Притеснителното при нея беше, че допълнително имаше тежки проблеми по клапите на сърцето, а инвазивната диагностика показа и сериозни стеснения на няколко места по коронарните артерии, като едната беше пред запушване. Освен това цялата аорта беше покрита с атеросклеротични плаки и калций”, обяснява инвазивният кардиолог д-р Пенчев.

Когато виждат находката, доктор Пламен Пенчев и колегите му се обаждат на кардиохирурзи, които бързо се отзовават при подобни спешни случаи. След като консултират жената, те обаче преценяват, че извършването на операция е много сложно и изключително рисковано за пациентката, заради съвкупността от заболявания, които тя има. Рискът от летален край е огромен и за това отказват операцията.

„След разговор с близките на пациентката, обяснихме ползите и рисковете и предложихме каквото може да се направи по инвазивен път за спасяването й, да се направи”, споделя още кардиологът.

Доктор Пенчев разширява една от засегнатите артерии и поставя стент, което позволява на баба Йовка да се стабилизира бързо и след няколко дни тя вече е изписана от болницата.

„Най-важното е, че тя оживя. По-нататък ще се мисли за решаване на другите й сърдечни проблеми, които остават, но спешното състояние беше овладяно. В този случай инвазивната процедура се оказа успешният избор”, анализира докторът.

„Изключително много искам да благодаря на д-р Пенчев за бързата компетентна и професионална помощ, която оказа на майка ми, благодарение, на което тя в момента е жива“, не пести похвали дъщеря й Иванка, щастлива, че всичко завършва успешно.

Процедурата е безплатна за пациентката, тъй като се поема от Здравната каса. 

Коментари