Публикация

Д-р Светлина Богданова - каквото вземе глаукомата, не връща!

Д-р Светлина Богданова дава отговори на основни въпроси, свързани с едно от основните заболявания водещи до слепота – глаукомата- тихият крадец.


Svetlina Bogdanova

Доктор Светлина Богданова  -  водещ специалист по очни заболявания от гр.Казанлък

Глаукомата обхваща 2 % от населението.Това е заболяване, което засяга хората след 40-45 годишна възраст.

Коварно е, наричаме го тихият крадец - протича безсимптомно, без оплаквания. Във времето най-често поради повишаване на вътреочното налягане, започва промяна във влакната на зрителния нерв, увреждането им, промени в зрителното поле и ако не се лекува може да доведе до необратима загуба на зрението.

Нормалните стойности на вътреочното налягане са 10-21мм. живачен стълб.  Има различни видове, но първичната откритоъгълна глаукома се среща в 90 % от случаите. Тя действа бавно и уврежда необратимо.

След като вече е установена, как се лекува?

На първо време се започва с медикаментозно лечение – капки, нормализират вътреочното налягане. В течение на времето и прогресирането,следващите възможности за лечение са  лазерната терапия и накрая - хирургичното лечение.

Нашата цел - на лекар и пациент е обща - всички искаме да съхраним зрението. Имайте в предвид, че каквото вземе глаукомата, не връща! Когато лекарят вие установил някакъв процент увреждане, негова и наша задача е колкото е възможно да съхрани зрението до края на живота. В този смисъл ние ставаме приятели с глаукомно болните, защото това е хронично заболяване, което трябва да се лекува и да се следи до края на живота.

Какви са превантивните мерки?

1.Ако сте пациент над 40г. възраст отидете на очен лекар

2. Той ще измери вътреочното налягане, ще види зрителния нерв, ще изпише капки и очила

Не си купувайте очила от битака или от оптики, най-добре идете на лекар.

Каква е ролята на капките?

Ролята на капките е да понижат ВОН,който е съществен риск за увреждане на зрението.

Те подобряват оттичането на вътреочната течност, подобряват храненето и кръвоснабдяването на очния нерв.

Не забравяйте капките, абсолютно задължителни са. Можете да забравите да се храните но тях не забравяйте!

Не обсъждаме дали може да прескочи.Определете си час и го спазвайте!

Какво трябва да спазва пациент с глаукома?

Добре е да не се прекалява с напитки които съдържат кофеин, да не се гледа телевизия на тъмно, навеждането. Балансираното хранене и присъствието на повече плодове и зеленчуци в менюто е благоприятно.

При наличие на диабет трябва да сте с повишено внимание и да следите нивата на кръвната захар и вътреочното налягане постоянно.

Следете кръвното налягане!Важно е да се знае, че няма директна връзка между повишеното кръвно налягане и повишеното вътреочно налягане.

Дори при повечето степени на глаукома не е добре да имате по-ниско кръвно налягане и повишено очно налягане.Трябва да има баланс между двете, точно в тази решетка през която минават влакната на зрителния нерв. Когато кръвното налягане е ниско а вътреочното е високо се получава голям градиент. Колкото и парадоксално да звучи, ако човек има високо кръвно налягане и високо вътреочно, ще има по-малки поражения върху зрението.

Поддържането и на двете в нормални стойности е най-доброто за пациента.

Има ли други рискови фактори?

При глаукомата има 20% наследственост. Ако гледаме статистическите данни при вече установена глаукома поне в50% от случаите има родственик,който също има.Близките на пациента трябва да се прегледат и към такива ние сме особено внимателни.

Рисков фактор е и високостепенното късогледство- 4 - 4,5 диоптър.

При пациенти с късогледство и съмнение за глаукома, изследваме камерния ъгъл. Установено е че късогледите хора по-често я развиват в последствие и за съжаление по-злокачествено. Преценяваме според пациента и окото какво лечение да предприемем. С особено внимание сме ако пациентът е по-млад, ако има по-високи стойности на вътреочното налягане,алергии и други рискови фактори.

Важно е да се знае, че стойностите на очното налягане са индивидуални при всеки човек. Когато открием че се касае за новооткрита глаукома, ние правим изследвания докато установим един добър режим който да понижи вътреочното налягане и когато постигнем контрол,то се мери на 2 месеца .

Когато се открие навреме, глаукомата се лекува и ако се изпълняват всички препоръки на лекаря и се следва лечението, нищо не е изтървано.

Ако няма добра колаборация между лекар и пациент, няма зрение!

Коментари