Публикация

​Доц. д-р Йордан Панов: Добре е хората да не се лекуват от реклами, а да търсят специалист навреме

В Плевен в две ДКЦ-та се обявяват безплатни неврохирургични консултации в понеделник и четвъртък


Доц. д-р Йордан Панов е началник на Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен. С него разговаряме за това намаляват или се увеличават пациентите с неврохирургични проблеми, както и какво се случва в Клиниката по неврохирургия, която обслужва населението на Северна България.

Мога да кажа, че неврохирургичните пациенти, които са с показания за оперативна интервенция нарастват през последните години. Броят им расте по няколко причини. Първата е, че Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ-Плевен, остана единствената клиника в Северна България, с изключение на Черноморския регион, която може да поеме цялата патология от детска възраст до старини. Поради една или друга причина неврохирургичните отделения в няколко областни града останаха с по един, двама лекари, които нямат физическата възможност да се справят с патологията по отношение на неврохирургичната помощ. Не говоря само за спешността, а и за плановата хирургия. Патологията се увеличава и поради друга причина. С новите методи на диагностика и лечение, но и с квалификацията, която имаме може да кажем, че разширяваме видовете интервенции, които прилагаме. Те се с отличен резултат. Като започнем от най-честите операции – от шипове при болни, които имат тежко стеснение на гръбначния канал в шийната или поясна област. Често пациентите пристигат при нас инвалидизирани, на колички или патерици, което е недопустимо. Поставянето на диагноза е възможно с едно изследване с ЯМР, а операцията не носи риск, а добрите резултати са 99 %. Увеличава се и броят на болните, които се оперират от мозъчен кръвоизлив. Това са най-честите заболявания, които убиват или инвалидизират хората. За тях единственият шанс е навременната неврохирургична намеса. С една добра организация успяваме да поемем болните от няколко области.

Стандартна операция е и дисковата херния, като се оперира единствено и само когато има показания за това. Пациентите започнаха да осъзнават къде трябва да се оперират. Ние не правим компромиси с медицинските показания. Нито ги разширяваме, нито ги омаловажаваме, за това и резултатите ни са отлични. По отношение на мозъчните тумори мога да кажа, че се забава диагнозата. Причината за това е, че значителен процент пациенти са здравнонеосигурени. Изчаква се до поява на тежки усложнения, като така се изпуска благоприятният момент за интервенция. Болните продължават да се лекуват по реклами и не търсят помощ.

Решили сме да сведем неврохирургичната помощ близо до хората, които трудно намират достъп до нея. В извънболничната помощ често семейните лекари се сблъскват с трудността да придвижат напред пациента, който трябва да получи друг вид специализирана помощ. На идеята откликнаха ръководствата на ДКЦ 2 и 3 в Плевен.

Безплатни неврохирургични консултативни прегледи ще се извършват всеки понеделник от 14,30 ч. в ДКЦ 2, а в четвъртък отново от 14,30 ч. в ДКЦ 3. Всеки, който има нужда от специализирано или второ мнение може да си запише част на съответната регистратура. 

Коментари