Публикация

Проф. Плочев: Грипът може да бъде фатален за децата и хронично болните (ВИДЕО)

Пациентите от тези рискови групи трябва да бъдат лекувани в инфекциозни отделения, категоричен е проф. Камен Плочев, началник Клиника по инфекциозни болести, ВМА


Грипът е опасно заболяване, което уврежда много органи и често може да бъде фатално за хората с хронични заболявания и за децата до 3-годишна възраст, предупреждава специалистът. 

Грипът трябва да се разграничава от останалите респираторни инфекции, обяснява проф. Плочев. 

Характерните симптом на грипните заболявания са:

  • внезапното начало – болният може да посочи часът, в който се е разболял;
  • много силни болки по цялото тяло и най-вече болки в очите – почти няма друго респираторно заболяване, при което да има болки в очните ябълки;
  • силна отпадналост – болният не може да стане от леглото;
  • висока температура, която може да достигне до 40 градуса и която още повече влошаване на състоянието на болния.

Лечението на грипа не бива да се отлага и трябва да бъде назначено от опитен лекар, подчертава проф. Плочев. Срещу грипните вирусе се използват т. нар. антивирусни препарати, които се вземат по специална схема и лекарско предписание. Колкото по-рано започне приемът на антивирусните лекарства, толкова по-малко са усложненията на грипа и по-кратко е боледуването.

Проф. Плочев съветва при съмнения за грип хората с хронични заболявания да бъдат насочвани за хоспитализация в инфекциозно отделение, където ще бъдат адекватно лекувани и изолирани!

Коментари