Публикация

Д-р Бонка Беджева от Сити клиник Варна: Ваксината създава първичен имунитет, родителите трябва да го знаят

Запомнете! Ваксините не могат да предизвикат заболяване!


Всеки трети родител у нас се притеснява и има съмнение по отношение на ваксинацията на детето си. Също всеки трети родител мисли, че ваксините не са напълно безвредни. Това показва проучване за нагласите на обществото ни по отношение на имунизацията, направено от Института за стратегии и анализи и представено на дискусия „Ваксините – обществени нагласи и научни факти“.

По тази причина ще се опитам да отговоря на най-често задаваните въпроси и се надявам да успокоя родителите и да потуша, доколкото е по моите сили, разразилата се буря.

В практиката си имам опит със стотици деца от първия ден на раждането им. Само около Коледните празници се родиха 20 нови мои пациенти. Всички те вече навършиха един месец, което означава, че трябва да се започне с поставянето на ваксината срещу Хепатит Б. Спорната ваксина Еувакс не се използва. В задължителнителния имунизационен календар от години се използва друга ваксина. Въпреки това смятам, че след като е въведена с цялата отговорност на Министерство на здравеопазването и с цялата отговорност на държавата, НЕ Е внесен препарат, който ще бъде в ущърб на децата – нито турския Пентаксим, нито Еувакс. Когато преди години излезе Пентаксим, майките сами ходеха да купуват ваксината и даваха по 60 лв. за нея, защото беше по-добра от тази, която беше включена в задължителния имунизационен календар. Ваксината е доказано добра! Дотук по темата с турските ваксини!

На какъв принцип работят ваксините. Ваксините действат като внасят в организма омаломощени или напълно убити микроби и вируси, или се вкарват имитиращи причинителя съставки. По този начин ваксината създава първичен имунитет и когато организмът се срещне с инфекцията, той отвръща с вторичен имунен отговор.

Ваксината не е отправена към отделния индивид, тя поддържа колективния имунитет. До първата си годинка децата нямат изграден собствен имунитет. Излизайки от стерилната вътреутробна среда, те се срещат с необозрим брой вируси и инфекции. Това налага имунизацията да започне в най-крехка възраст. Първите 24 часа на новороденото започват с ваксина.

Срещат се случаи на съвсем леки митигирани случаи на заболяване след ваксинация. В практиката си съм наблюдавала (при ваксина срещу морбили) да се появи бързопреходен обрив, който в рамките на 48 до 72 часа отзвучава. Това е постваксинална реакция, която е в рамките на изработването на защитата в организма. По отношение на родителите, които се притесняват от съставки като живак, алуминий, формалдехид ще кажа, че всички ние сме израстнали с български ваксини с високо съдържание на изброените съставки. Някои от тях се капеха през устата. В днешно време във ваксините няма нито един елемент, който да е в дози, опасни за здравето. Изчислено е и има изнесени факти, че количеството на живачния стабилизатор във ваксините и по-малко от дневното съдържимо количество живак в кърмата.

Запомнете! Ваксините не могат да предизвикат заболяване! В дългогодишната си практика не съм наблюдавала дете, което да се разболее след извършена ваксинация. През 2010 година например имаше епидемия от морбили. Британският изследовател Андрю Уейкфийлд твърди, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола(MMR) може да причини аутизъм. Такива доказателства няма! РИОКОЗ започнаха да проверяват журналите човек по човек и установиха, че всички заболели от морбили не са били подложени на задължителна имунизация. Нито един от имунизираните не беше болен. Има млади колеги, които не са виждали никога в практиката си заболявания, срещу които има ваксини, защото от години такива заболявания не се срещат благодарение на ваксините. Отново благодарение на ваксините успяхме да игнорираме тежката патология при децата. Например преди включването на пневмококовата ваксина в Задължителния имунизационен календар детските отделения бяха препълнени и масово се наблюдаваха тежки усложнения като пневмонии, ушни инфекции, абсцеси на мозъка, отити, менингити. Вече такава картина не се наблюдава.

Коментари