Публикация

Антибиотиците са навсякъде

(Антибиотиците и затлъстяването, част 3)


Ако вие или децата ви рядко вземате антибиотици, може би сега въздъхвате с облекчение. Но повечето от нас поемат антибиотици, за които дори не ни е нужна рецепта. Фермерите отдавна знаят, че антибиотиците помагат за растежа на животните. Големите ферми от десетилетия дават на животните си малки дози антибиотици точно поради тази причина.

Някои смятат, че има връзка между широкото използване на антибиотици при добитъка през последните 20 години и нарастващото ни тегло.

Според Лий Райли, епидемиологист и началник на отделението за Инфекциозни заболявания и ваксинизация в Училището за обществено здраве към Калифорнийския университет, употребата на антибиотици при производството на храна и влиянието, което тя после оказва върху нашия микробиом, могат да се окажат добро обяснение за проблема със затлъстяването. В статия, публикувана във Frontieres in Public Health през 2013-а година, той отбелязва, че увеличената употреба на антимикробни агенти при отглеждането на добитък съвпада с пика на епидемията от затлъстяване.

Изчисленията показват, че всяка година в САЩ почти 25 млн. паунда (около 11,3 млн. кг.) антибиотици биват давани на иначе здрави селскостопански животни, за да надебеляват те по-бързо. Повечето от тези антибиотици се изхвърлят веднага под формата на тонове екскременти, чрез които попадат в повърхностните и подземните води заедно с торовете, използвани при отглеждането на селскостопанската продукция, която консумираме.

„Антибиотиците, отделяни чрез птича тор, замърсяват околната среда, а в последствие човешкият стомашно-чревен тракт е постоянно изложен на остатъчни дози антибиотици чрез приема на тези продукти, което след време променя чревния микробиом,“ казва Райли.

Мартин Блейзър, директор на Програмата за човешки микробиом към катедрата по медицина в Нюйоркския университет и автор на книгата „Липсващите микроби“, се надява, че тази информация ще накара повече лекари и пациенти да се въздържат от антибиотици, когато децата не са толкова сериозно болни, особено в случаите на по-малки деца, които са най-уязвими от дълготрайните ефекти на тези лекарства. Изчистването на упоритите остатъци от антибиотици от храната и водата, които консумираме, ще бъде обаче много сложна задача.

Източник: списание Genome; автор: Кендал К. Морган

Коментари