Публикация

Килограмите са по-опасни за потентността, отколкото годините


Проф. Филип Куманов, ендокринолог и андролог, за порочния кръг затлъстяване - понижено ниво на тестостерона, за еректилната дисфункция и зависимостта й от наднорменото тегло: 
 


Проф. Куманов, знаем че характерното крушообразно надебеляване при мъжете е доста опасно. На кои органи най-вече влияе това натрупване на мазнини в коремната област?
Натрупването на мазнините в коремната област влияе неблагоприятно на черния дроб, на сърцето, на половата система. Създава се предпоставка за развитие на захарен диабет.

 

Всички тези неблагоприятни фактори – засегнат черен дроб, развитието на преддиабет и на захарен диабет - съдействат за потискане на тестикуларната дейност, понижаване на мъжкия полов хормон тестостерон.

 

Бедата е там, че това е своеобразен порочен кръг и с понижаването си тестостеронът съдейства породилите го фактори да се увеличат – т.е., да се засили затлъстяването, да се засили неблагоприятното действие на отклоненията във въглехидратната обмяна и така се затваря порочният кръг.

 

Разбирам, че има една взаимовръзка между натрупването на тегло над нормата и кондицията на мъжката полова система. На какво още е симптом еректилната дисфункция?
Еректилната дисфункция може да е симптом на чисто психогенни или личностни взаимоотношения. Но бедата или реалностите са такива, че в повечето случаи зад еректилна дисфункция се крият органични нарушения, и то сериозни органични нарушения като затлъстяване, захарен диабет, високо кръвно налягане.

 

Или някои от лекарствата за високо кръвно налягане водят до еректилна дисфункция. Еректилната дисфункция е една от проявите на така наречения хипогонализъм във всички възрасти, което означава тестикуларна недостатъчност, т.е. недостатъчно производство на тестостерон. Тестостеронът е под долната граница на нормата.

 

В този контекст, при отклонение от нормата, от баланса, кое е по-препоръчително според Вас? Да се атакува и регулира теглото или нивото на тестостерона?
Аз бих казал, че нещата стоят на две нива. Да не се допусне теглото да скочи много, мазнините да се увеличат. А това става с простички неща – с повече движение и със съответни диети. Избягване на тлъсти храни, избягване претоварване със захарни, тестени изделия.

 

Веднъж вече допуснато, затлъстяването и доказан тестостерон под нормата  - пътят е един-единствен – внасяне отвън на тестостерон до нормализирането на нивата. Диетата и двигателният режим продължават да са в сила, но и тестостеронът трябва да бъде нормализиран.

 

Може би тук е моментът да кажете, мерейки си всеки мъж талията, кога трябва да бъде обезпокоен?
Ами, когато талията му скочи над 90 см. Над 94 вече сериозно трябва да се развълнува, над 102 без лекар няма да се оправи.

 

А кой е специалистът, който може да интерпретира правилно резултатите от едно изследване на нивото на тестостерона и индекса  на телесната маса?
Това може да го направи само ендокринолог, защото ендокринологията е наука за хормоните и за болестите на обмяната.

 

Може ли един пълен мъж  все пак да е добър в леглото?
О, да, може. Зависи от други фактори. Да няма високо кръвно налягане, да няма диабет, възрастта също има значение.

 

При мъжа е специално доказано, че затлъстяването е по-важен фактор за половата система, отколкото остаряването само по себе си. 

В мъжката патология затлъстяването играе много важна ключова роля. Най-опасно е биреното коремче.

Коментари