Публикация

КОНСТИПАЦИЯТА

Лечение на запека


Нередовното и затруднено изхождане, оскъдните и твърди изпражнения по-малко от три пъти седмично са ясен знак за запек или констипация, както и аларма за визита при лекар, който трябва да установи дали е разстроен само ритъмът на изхождане, или пациентът има и други здравословни проблеми.

Симптомите на констипация или запек са нарушен ритъм на изхождане, болки в корема и малкия таз, подуване на корема, повишено отделяне на газове, загуба на апетит, умора, а може
да се появят и кръв и слуз в изпражненията, главоболие и замаяност.

Хроничната констипация, или запек, се смята за един от най-честите здравословни проблеми в днешно време, приемащ епидемични размери. Всеки втори човек се сблъсква поне веднъж в живота си с този проблем, който може да се дължи на неврологични, ендокринни, метаболитни, социални и психологически фактори. До запек може да се стигне и вследствие на залежаване поради болест или нараняване, може да се предизвика и от някои лекарства.

Бързото темпо на съвременния живот, ежедневните стресови ситуации и неправилното хранене (консумацията на бързи храни, промишлени месни продукти, захар, бяло брашно), както и отлагането на изпразването на червата, когато организмът го иска, също водят до запек.

Ежедневната консумация на два и половина литра вода и храни, богати на фибри, както и ежедневните разходки и физически упражнения са първите стъпки в лечението на запека. Ако до три месеца не се получи подобрение, време е за спомагателни лечебни средства, които могат да се намерят в аптеките и за които трябва да се посъветвате с фармацевт. Ако в изпражненията ви има кръв или слуз, незабавно потърсете лекарска помощ.

Нормални изпражнения: Нормалното изпразване на червата е в диапазона от две-три изхождания дневно до едно на три дни, а в идеалния случай това става веднъж дневно, сутрин.

Лечение: В повечето случаи констипацията се коригира чрез консумиране на плодове, зеленчуци, боб, леща, грах, пълнозърнести храни, трици, сушени сини сливи, фурми, както и на витамини B комплекс и минерала магнезий. Помага и минерална вода, богата на магнезий, както и кисело мляко с пробиотици. Веднага след събуждане трябва да се пият две чаши топла вода на празен стомах, защото водата влияе благоприятно върху перисталтиката на червата.

Могат да се използват и напитки за пречистване на червата на базата на лен: две супени лъжици смлян лен се разтварят в чаша вода, сок или кисело мляко и се пият. Напитката от ленено семе трябва да се използва ежедневно.

http://betty.bg/konstipatsiyata/

Коментари