Публикация

Молекулярната кухня е модерна, а полезна ли е? (ВИДЕО)

Какво се случва с храните при т.нар обработка на бъдещето


Напоследък стана много модерно да се сервира изискана гурме кухня в миниатюрни порции, аранжирани като произведения на изкуството и използвайки похвати по-скоро присъщи на химичните експерименти, отколкото на готвенето.

Малини с вкус на сьомга, овесено блокче, приготвено от кора на бреза, макарони или спагети от вино, супа във вид на суфле, раци на пяна, желирано кубче, което всъщност е салата, маслини с шоколад, хайвер с манго, хайвер от стафиди, червено вино, поднесено с пяна от патладжан… смесване на вкусове и видоизменение на външният вид на продуктите.

За този вид кухня е нужно специално оборудвате и определени химикали. С помощта на течен азот може да замразите всеки продукт. А за бавното готвене, храната се вакумира и се готви на ниска температура в топла вода. 

Порциите изглеждат толкова арт-истични, колкото и революционно малки. но може ли подобна "изискана кухня" да нахрани тялото или по-скоро - създава "съвършени" вкусове за сметка на здравословните естествени съставки на използваните продукти. 

Прочетете интересна статия по темата ТУК

Коментари

Албена Хюбнер
23 фев 2016 13:41

Предлагам футуристична алтернатива на портокаловия сок - азотно изстуден белтък от сьомга с 10 капги трихлорметан

Милен  Цветанов
23 фев 2016 13:22

Един трихлорен пероксид за основно, уранов хексафлуорит, манганов сулфат за десерт и портокалов сок моля!

За мен това е пълна дивотия. Сигурна съм, че този тип готвене си е направо вредно