Публикация

Извършиха вторият етап на уникалната операция на малката Мерал

​Проф. Росен Дребов – началник на детската хирургия в „Пирогов” и д-р Атанас Кацаров – началник на детската травматология в университетската болница, извършиха втория етап на операцията на малката Мерал.


 Детето има т.нар. Синдром на Жун – рядко срещано генетично заболяване, което се предава от родителите на дете. Характерно за синдрома е, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата не растат навън, а неправилно – навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, а това пречи на децата да дишат. ¾ от тези пациенти умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.

Мерал беше оперирана от екипа на пироговските лекари през юни 2015 година. Тогава д-р Кацаров и проф. Дребов извършиха уникалната за цял свят операция, при която поставиха 2 титаниеви пластини. С тях разшириха гръдния кош и зададоха нова, по-широка форма. Почти 8 месеца по-късно пироговските корифеи извършиха втория етап на оперативното лечение.

Детето се възстановява добре и днес ще бъде изписано от лечебното заведение. Родителите й се похвалиха, че няколко дни след оперативната интервенция Мерал се премята, прави кълба и мост, изпраща въздушни целувки и е изключително енергична. Само преди година обаче никой не им е давал надежди, че момиченцето ще оживее, а да се движи или играе и дума не е ставало. Когато Мерал е на 3 месеца започва ходенето им от специалист на специалист. Баща й получава приятелски съвет „Бягай от тук, защото няма кой да помогне.”. Семейството вече е изгубило едно дете, заради същия синдром няколко години преди това. Вслушва се в съвета и се обръщат за помощ към водещи клиники в Турция и Австрия. Там обаче такива случаи не са оперирали и родителите се връщат в България. Гледат репортаж по телевизията за уникална операция, която е дело отново на пироговските корифеи. Идват в „Пирогов” , за да търсят последна надежда. И я намират. Няколко месеца по-късно лекарите поставят титаниевите пластини, които плаща Фонда за лечение на деца.

Коментари