Публикация

Пациенти на индивидуален хранителен режим и употреба на хранителни добавки за контрол на теглото

Д-р Радослава Павлова представи резултати от работата си с пациенти по време на Академия по хранене PM International в Радисън Блу хотел, София, 30.01.2016 г. ,


Д-р Радослава Павлова

В няколко публикации, бих желала да ви запозная с резултатите на пациенти на Мета Перфект Консултативен център Стара Загора, постигнали своите цели с индивидуален хранителен план, включващ и хранителни добавки на PM International

I Пациент

Млада жена на 22 години, студентка по журналистика в Американски университет, гр. Благоевград.
За една година е качила 10 кг, правила е опити да ги свали, но безуспешно.

Основната причина за да ме потърси беше друга. „Имам акне и синдром на поликстозни яйчници“ обясни тя. Изминах дълго „пътуване“ - от кожния лекар до гинеколога. Стойностите на тестостерона ми са високи. Имам нередовен цикъл, преди година ми се появи и окосмяване около гърдите. Последното срина самочувствието ми. Изписаха ми лечение – таблетки за нормализиране на цикъла и антиандрогенно лекарство за понижаване на тестостерона. Прочетох много за страничните ефекти на лекарствата и за това, че няма никаква гаранция за трайно нормализиране на хормоналния баланс. В първия момент се отчаях, но след като премина шока се взех в ръце и започнах да търся алтернативни начини за справяне с проблема. Желая тялото ми да се изчисти от излишните мазнини и да изглежда стегнато. Искам нивата на хормоните ми да се нормализират, най-вече наднормените нива на тестостерона. Накрая тя ме попита мога ли да й помогна с подходящ хранителен режим и добавки за нормализиране на хормоналния баланс.

Отговорих й, че:

  • ако нарушенията са само функционални, т.е няма структурни промени в органите то тялото има собствени сили и механизми да се саморегулира. Обясних, че ще трябва да премине през пълен преглед от специалист вътрешни болести, и ще се наложи да направи допълнителни изледвания – за анализиране структурата на тялото й , изследвания на хормони – FT3, FT4, TSH, нива на Prolactin, LH, FSH, Estradiol, Testosteron.
  • Разясних й, че храната не е само източник на енергия, но може да бъде и лекарство, ако храните се подберат и дозират правилно – в нейния случай да се изключат храните, стимулиращи производството на тестостерон и да се включат такива, които да го понижат и да увеличат нивото на естрогените.

Кои са основните принципи в програмата на младата жена, на които заложих, за да постигна целта?
1. Храненето й трябваше да е сравнително нискокалорично. Приемът на по-малко калории спрямо дневните нужди за поддържане на теглото води до спад в тестостероновите нива. Това идеално се съвместяваше с другата ни основна цел- редуциране на излишното тегло. Пациентката беше с Индекс на телесна маса, сочещ първа степен затлъстяване. Тя беше заета с лекции и упражнения и нямаше възможност да си приготвя храната през деня сама. Затова й препоръчах да замества първите три седмици сутрешното и обедното си хранене с по 4 мерителни лъжици от шейковете Шоколад и Ванилия, като ги разтваря в прясно мляко с 1,5 % масленост или вода за да бъде по-нискалорично.

2. Храненето, въпреки, че е нискокалорично трябваше да осигури всички незаменими макро- и микронутриенти за организма. Трябваше да се възстанови алкално-киселинния баланс; да се подпомогне метаболизма чрез внасяне на хром пиколинат; цинк и натриев селенит– за промяна в хормоналния баланс и да се подобри състоянието на имунната й система. За постигане на тези цели пациентката започна да приема през първите две седмици рано следобед към 14.00 часа и 2 часа вечер след последното хранене по 1 ч. л. Ресторейт със стевия, разтворен в 150 гр. вода.
Чрез билковите екстракти от Аюрведа налични в Ресторейт със стевия целяхме повишаване на биоусвояемостта и постигане на по-добра бионаличност.

3. Понижаването на калориите в програмата не трябваше да е с повече от 20-25% от дневните нужди – при диагноза затлъстяване първа степен за да не се забави метаболизма и да изпадне в т.н. „икономичен режим“. Затова от 20-ия ден до края на третия месец жената трябваше да замества по едно хранене – обедно с шейк Шоколад или Ванилия и Ресторейт със стевия по един прием вечер два часа след хранене.

4. За изчистване на тялото от токсини й препоръчахме чай Fitline Herbaslim между основните хранения през деня.

5. В хранителния план, който допълнително й беше направен трябваше да се ограничат богатите на холестерол храни, които повишават тестостерона – червено месо, яйца и др. Беше препоръчано като цяло намаляване на приема на животински белтъчини. За да допълня общия прием на белтъчини включихме в програмата й шейк – Pro Shape All – in със соев протеин и богатите на растителни белтъчини зрял фасул, леща, киноа, както и др. соеви продукти – тофу, соево мляко – соята намалява производството на тестостерон.

6. Прием на повече от 2 литра вода дневно за целия тримесечен период.

7. Включихме повече храни, богати на фибри, с цел понижаване нивото на тестостерона. Fit Line Бейзикс със стевия - по 1 пакетче във вода всяка сутрин за целия тримесечен период.

А ето и Резултатите от програмата - след три месеца:

  • Редукция на общо тегло – от 63 кг – 52 кг приблизително 20% минус;
  • Силно намалено окосмяване – външния признак за намаляване на тестостерона;
  • Потвърждение от лабораторните изследвания - данни от хормоналния анализ: понижени стойности на TSH спрямо предходните – по-бърз метаболизъм; съотношение FSH/LH – в полза на FSH – в норма – няма поликистоза
  • Ниво на тестостерон – нормализирано
  • Всички цели и желания бяха постигнати и изпълненни!

В заключение бих желала да кажа, че много жени разбират, че имат подобни проблеми едва когато здравето им се влоши – появи се нежелано окосмяване или когато решат да забременеят. За тези, които не разбират и не се интересуват от цифри и показатели ще кажа само, че не е нужно да познаваме сложните процеси, които се случват в тялото ни, за да сме здрави. Нужно е единствено да знаете, че има и други възможности и, че с продуктите на PM International може да подстигнете желани и трайни резултати за да бъдете в добра форма, жизнени, здрави.

Коментари