Публикация

Информация за ПАЦИЕНТИ...

Заболявания, които лекуваме... ДИАФРАГМАЛНА ХЕРНИЯ (ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)


Диафрагмална херния (ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)

Какво представлява диафрагмата?

Диафрагмата е мускул, разделящ гърдите от корема и участва в дишането. През отвор на диафрагмата (хиатуса) преминава хранопровода и влиза в корема, за да се съедини със стомаха.

Какво е диафрагмална (хиатална) херния?

Вродената или придобита слабост в защитата на този отвор води до разширяването му и постепенно навлизане на част от стомаха в гърдите, защото налягането в корема е по-голямо от налягането в гърдите. Това навлизане е диафрагмална херния. Стомахът нормално се пълни с храна и въздух. Притискат се белия дроб и сърцето.

Причиняват се смущения в работата на тези жизнено важни органи. Често при диафрагмална херния се нарушава работата на сфинктера, който пречи на храната и стомашния сок да се връщат в хранопровода. Солната киселина и храносмилателните ензими в стомашния сок увреждат хранопровода. Появяват се възпаление, ерозии, язва, стесняване и скъсяване на хранопровода или така наречения Баретов хранопровод. Това е доста напреднало състояние и тогава оперативната намеса е по-трудоемка и следоперативните резултати (по отношение на променения хранопровод) не винаги са добри.

Какви са симптомите на диафрагмалната (хиаталната) херния?

Симптомите на диафрагмална херния са болки в гърдите, парене и киселини зад гръдната кост, връщане на храната при легнало положение, сърцебиене и аритмия, пневмонии, анемия. Диагнозата се поставя на рентген, скенер и гастроскопия. Много често това заболяване се лекува необосновано дълго с лекарства и се забавя същественото лечение, а междувременно живота си минава в несгоди.

PS: Важно е да се отбележи, че оплакванията при ГЕРБ (гастро-езофагелна рефлуксна болест) се припокриват с гореспоменатите и че ГЕРБ може да съществува като самостоятелно болестно състояние. При тежките случаи на ГЕРБ, болните са показани за оперативно лечение. Извършват се така наречените АНТИ-РЕФЛУКСНИ операции, които в по-голямата си част са идентични на операциите при Хиатална херния.

Какво е лечението?

Оставена без лечение с времето хернията може да нарасне и голяма част на стомаха да преминава в гръдния кош.

Лечението с лекарства може да намали симптомите, но не може да спре нарастването на отвора и преминаването на стомаха през диафрагмения херния отвор. Показана е операция за диафрагмална херния. Тя може да бъде конвенционална с коремен или гръден разрез, но много по-лесно, по-малко болезнено, с бързо възстановяване и добри резултати е лапароскопска (безкръвна) операция. По-лесно се достига до херния отвора. Прибира се стомаха. Отстранява се херния сакът. Укрепва се диафрагмалния отвор и се възстановява сфинктера между стомаха и хранопровода. Резултатът е значително по-бързо възстановяване от отворена коремна или гръдна операция. Като ЗЛАТЕН СТАНДАРТ се е утвърдила ЛАПАРОСКОПСКАТА КРУРОРАФИЯ И ФУНДОПЛИКАЦИЯ ПО НИСЕН (short floppy Nissen fundolication).

Коментари