Публикация

Доц. Й. Стоилова: Само ваксината предпазва от хепатит А и В


93 случая на остър вирусен хепатит са регистрирани за девет месеца в Пловдив, като един от болните е починал, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, секретар на сдружението за борба с тежкото заболяване „Хепасист”.

За сравнение през миналата година е имало два смъртни случая от хепатит В, а заболелите са били 123-ма. Според статистиката в България хроничните носители на  вируса на хепатит В са над 450 хиляди, като има и голям процент хора, които не знаят, че са заразени.

„В 90% от случаите на хепатит С и при 70% от хепатит В, заболяването протича без симптоми и обикновено болните разбират много късно, когато вече са развили цироза или рак на черния дроб”, обясни доц. Йорданка Стоилова, завеждащ секция епидемиология на пловдивския Медицински университет.

Тя подчерта, че единствената профилактика остава ваксината, защото лечението е продължително, много скъпо и едва между 15 и 30% от болните могат да се излекуват. Това е и една от основните цели на тазгодишната кампания за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит А и В, която се провежда в Пловдив, София и Варна.

В рамките на проявите в Пловдив вече работи и Информационен пациентски център за хепатит, където може да се получи информация за самото заболяване, програмите за лечение по здравна каса, а всеки един болен и член на семейството му могат да се включат в групи за психологическа помощ.

Центърът се намира на ул. „Средец” 68 и работи вторник и петък от 13:00 до 19:00 часа и събота от 10:00 до 14:00 часа.

Коментари