Публикация

Пациенти на индивидуален хранителен режим и употреба на хранителни добавки за контрол на теглото - част 2

Презентация на д-р Радослава Павлова - Академия по хранене, PM International в Радисън Блу хотел, София, 30.01.2016 г.


II Пациент

Жена на 60 год. Специален педагог по професия. Работи от 20 години с деца с увреждания, високо ниво на стрес ежедневно при изпълняване на служебните задължения, ниска физическа активност. Със заморяване и запъхтяване при ходене пеш и изкачване на стълби. Миналата година тя дойде със следните оплаквания: високо кръвно налягане 180/90, неповлияващо се добре от прилаганата терапия; общо тегло – постоянно растящо – за около година беше качила около 12 кг, с папилом на гърдата. Три години преди това й е била направена тотална хистеректомия. Беше се отказала да ходи по лекари и желанието й беше да й помогна да отслабне и да се чувства по-добре.

Като начало бяха направени следните диагностични процедури:

  • Физикален преглед и изследване с анализатора за структура на тялото. Данните показаха, че пациентката е с общо тегло 104, 4 кг при ръст 168 см, количество на мастната тъкан – 51,4 кг, BMI =37,0 кг/м2 –диагноза Затлъстяване II степен; ниво на вътрешни мазнини – 15 level – Висцерален тип затлъстяване; Основна метаболитна обмяна – 1658 kcal; оценката на съдържанието на вода показваше, че тялото е дехидратирано.
  • Бяха направени лабораторни изследвания по следните показатели – пълна кръвна картина, кр. захар на гладно, липиден профил, пикочна киселина, трансаминази (ASAT, ALAT), електролити (K, Na). Установени бяха високи стойности на общия и лошия холестерол, завишени нива на плазмената глюкоза на гладно, завишени стойности на ASAT. Ехографията на черния дроб показа мастна дегенерация.
  • Налице беше пациент с Метаболитен синдром.

Направих подробен анализ на хранителното й поведение и навици, и констатирах редица грешки в храненето й от години. Обясних на жената, че основните принципи на лечение на Метаболитния синдром включват:
1. Немедикаментозно повлияване – режим, диета и физическа активност.
2. Медикаментозно повлияване.

Пациентката отказа медикаменти и тогава пристъпихме към следващата стъпка – набелязване на конкретни мерки за промяна в начина й на живот, които включваха: на първо място – редукция на телесното тегло – за сметка на мазнините; промяна на хранителните навици и поведение – ограничаване до минимум на сладки неща, сол, алкохол, богати на наситени мазнини храни; повишен прием на плодове и зеленчуци – фибри; съставяне на хипокалорийна диета и повишаване на физическата активност.

Ето нейната балансирана програма по месеци:

  • I месец: Цел – детоскикация, възстановяване на алкално киселинния баланс с комплекта клетъчна енергия –( Бейзикс+Активайс+Ресторейт Стевия) + Q 19 18к. + Омега 3 35 к.
    + Шейк за заместване на две хранения – тя предпочете с аромат на Ванилия и втория със Соев протеин – с цел висококачествено, богато на бълтъчини хранене, с малко калории, с баластни вещества за по-продължително усещане за ситост. Общо дневно – около 1110-1000 kcal – наложена рестрикция 40% поради диагноза затлъстяване II степен.
  • II месец – Цел: - Загуба на мастна тъкан, намаляване на LDL холeстерол, ускоряване на обмяната на веществата, регулиране на апетита. Употреба на ( Бейзикс+Активайс+Ресторейт СЪС СТЕВИЯ) + шейковете за заместване на две хранения + Про-шейп изи – 15-30 мин. Преди хранене по половин ч. лъж. в 250 мл вода + Чай Хербаслим – между храненията за подобряване на хидратацията.
  • III месец – адаптация на организма към постигнатото: Бейзикс стевия– сутрин; обедно хранене – заменено с шейк по избор; Ресторейт стевия – вечер 2 часа след хранене; Чай Хербаслим – междуу основните хранения през деня.
  • IV месец – заместване на едно хранене по желание с шейк.
  • V месец – заместване на едно хранене с шейк + Ресторейт стевия вечир.
  • VI месец – заместване на едно основно хранене с шейк по желание + Ресторейт стевия вечер + чай Хербаслим – за допълнително изчистване от токсини и излишна вода в тялото.

За де не Ви обременявам с цифри за резултатите по месеци ще Ви запозная само с тези след 6 месеца:

  • общо тегло 85,8 кг- (от 104,4 кг – 85,8 = 18,6 кг СВАЛЕНИ!
  • Редукция на мастна тъкан – от 51,4кг-35,0кг= 16,4 кг Загубена мастна тъкан!
  • Висцерална мазнина от 15 level на 9 level
  • Редукция на мастна тъкан в торса - от 26,8 кг-19,0 кг= 7,8 кг

ОГРОМЕН УСПЕХ! Само за 6 месеца от диагноза Затлъстяване втора степен жената е вече с диагноза свръхтегло. До границите на нормалното тя трябва да свали само още 4-5 кг. Но показателите й са проследени съвсем наскоро - холестеролът й вече е в норма; кръвната й захар е в норма, кръвното й налягане е 130/80. Беше изключително доволна от продуктите в програмата и бих казала, че се пристрасти към шоколадовия шейк.

През цялото време пациентката си водеше хранителен дневник, в който отразяваше какво е консумирала всеки ден, количеството приети течности, ниво на физическа активност. Ежемесечно сме правили анализ на резултатите с цел дълбоко разбиране на процесите, а не сляпо спазване на програмата. По този начин съпоставяйки данните от анализа с апарата с данните от дневника й ясно се виждаше как храните за контрол на теглото са й се отразили – дали са били в полза на мускулната маса, дали са редуцирани мазнини, дали има напредък в сваляне на теглото. Жената сравняваше себе си преди единствено със себе си след всичко, което беше постигнала, защото всеки от нас е уникален. Тя постигна своите цели и прие новото предизвикателство – да задържи постигнатото като приема ежедневно любимия си шейк, а аз вярвам, че ще се справи отлично, с малко помощ от моя страна разбира се.

Коментари