Публикация

Информация за ПАЦИЕНТИ...

Заболявания, които лекуваме... ХОЛЕЦИСТИТ (ЖЛЪЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ)... "ЖЛЪЧКА"


Какво представлява хроничния калулозен холецистит (камъни в жлъчката)?

Хроничният холецистит е продължително възпаление на стената на жлъчния мехур и най-често се свързва с жлъчнокаменна болест. Причините за развитието на хроничен холецистит не са напълно изяснени. Смята се, че повтарящите се епизоди на остър или подостър холецистит, както и продължителното механично дразнене на стената на жлъния мехур от камъни, водят до развитието на хроничното възпаление. Също така се откриват и бактерии в жлъчката на повече от 25% от пациентите с хроничен холецистит.

Чести ли са жлъчните камъни?

Жлъчните камъни се намират в 15% от възрасните. По-чести са при жените и при много раждалите жени, възрастните хора и тези с наднормено тегло. Жлъчни камъни също се образуват след необосновани диети и голяма загуба на тегло. Жлъчните камъни се образуват в жлъчните пътища и могат да се намерят както в чернодробните жлъчни пътища, така и в извън чернодробните жлъчни канали, но най-често се образуват в жлъчният мехур.

Какви са симптомите на хроничния холецистит?

За сега не е доказана тясна връзка между честотата и тежестта на жлъчните кризи, предшестващи появата на хроничното възпаление и промените, настъпили в стената на жлъчния мехур, клиничната симптоматика и усложненията.

Хроничният холецистит може да остане безсимптомен много години, да се прояви с леки симптоми, да премине в остър холецистит или да се прояви с усложнения.

Най-честите симптоми на хроничния холецистит са:

болка и тежест в дясното подребрие с постоянен характер, отиващи или не към гърба

често гадене и киселини

флатуленция (чуство за подутост в корема)

непоносимост към мазнини и яйца

Какви усложнения на жлъчните камъни са възможни?

Възпалението продължава и промените в жлъчния мехур напредват. Силната и непреминаваща болка с упорито повръщане е симптом на остро възпаление на жлъчния мехур. Възможно е и пожълтяване. Това е признак на запушване на жлъчните пътища и жълтеница /иктер/. Придружава се с тъмна като „бира” урина и бели като „кучешки” изпражнения. Възможно е възпаление на панкреаса или задстомашната жлеза /панкреатит/ с тежки последици.

С напредването на възпалението на жлъчният мехур особенно при възрастни е възможна гангрена, перфорация на жлъчния мехур и перитонит. В стремежа си организма оставен сам да се бори с болестта може да образува комуникация между жлъчния мехур и черво и камъните да се изродят в червата и да се изхвърлят. Може обаче да запушат червата.

Как се поставя диагнозата на жлъчните камъни и техните усложнения?

Винаги се започва с преглед от хирурга. Основно диагнозата на жлъчните камъни и техните усложнения се поставя с ехография. В трудни случай може да се използва скенер или ядрено-магнитен резинанс. При запушване на главният жлъчен канал много важено е прилижението на ендоскопско канюлиране, цветна снимка на жлъчните канали и по възможност освобождаване на препятствието за оттичане на жлъчката в дванадесетопръстника. Това отваря пътя за последваща лапароскопска холецистектомия.

Какво е лечението на хроничния холецистит?

При доказани хронични възпалителни промени на стената на жлъчния мехур, оперативното му отстраняване е предпочитан лечебен подход, особено при чести или зачестяващи жлъчни кризи.

Същността на лапароскопската холецистектомия или безкръвна операция на жлъчка е отстраняването на болния жлъчен мехур през малки отвори на коремната стена. Липсва разрез и по-късно няма белези.

Защо не се отстраняват само камъните, а жлъчния мехура да остане?

Жлъчния мехур се отстранява, поради това, че е болен и има склонност да образува камъни. Заболяването се нарича холелитиаза. Ако се отстранят жлъчните камъните, болния жлъчен мехур за кратко време ги образува отново. Болният жлъчен мехур е предпоставка за рак на жлъчния мехур. Това се случва в 5% от пациентите с дългогодишно престояване на камъните и хронично възпаление.

Може ли да се живее без жлъчен мехур?

Да може и то по-добре. Без болки и без диети.

Защо операция?

Отстранява се болен жлъчен мехур, който не фукционира. Той е заплаха за сериозни усложнения – запушване на жлъчния мехур с болки и възпаление /холецистит/, запушване на главния жлъчен канал и жълтеница /иктер/, възпаление на панкреаса /панкреатит/. Тези усложнения са животозастрашаващи и налагат операция по спешност. В повечето случаи спешната операция се извършва с голям разрез на коремната стена, за да се достигне до болния орган. Операцията завършва задължително с дренажи, а често и със сонда в стомаха и катетър за отвеждане на урината. Възстановяването е значително по дълго и трудно. В България се извършват около 4000 операции за отстраняване на болна жлъчка. Значителна част от тях вече се извършва лапароскопски. Лапароскопската операция на жлъчка е утвърден златен стандарт за лечение на холелитиазата или жлъчно-каменната болест. 

В отделението по Хирургия на УМБАЛ Св. Иван Рилски, София за периода от създаването му (около година и половина) са извършени близо 100 лапароскопски холецистектомии и нито една планова конвенционална (с разрез) холецистектомия. При един единствен пациент се наложи конверсия (преминаване от лапароскопска към конвенционална), поради изразено хронично възпаление (дълго отлагане на операцията) и силно променена анатомия на жлъчните структури.

В отделението се извършва също така и лапароскопско премахване на жлъчния мехур през само един разрез (SILS - single port laparscopic surgery). Оперативната техника, която ние предлагаме, не оставя белег, защото разрезът се прави през самия път (който сам по себе си представлява белег и се разполога във вдлъбнатина по отношение равнището на кожата).

Коментари