Публикация

32-годишен мъж от Самоков почина от свински грип


Той е имал грипоподобни симптоми една седмица преди да потърси медицинска помощ на 25-ти октомври (неделя), когато състоянието му вече е било много тежко.  

Пациентът е насочен за лечение към  УМБАЛ „Света Анна” в София. Приет е в Клиниката за интензивно лечение с признаци на двустранна бронхопневмония, остра дихателна недостатъчност и температура. Веднага е включен на кислород, но се е наложило  да бъде поставен на изкуствено дишане, а 6 часа по-късно е починал.

Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор, съобщи, че мъжът е стоял вкъщи със симптоми на втрисане, кашлица и силна отпадналост. По думите на пациента цялото семейство е прекарало заболяването, но той е бил в най-тежко състояние.

Вирусологичното изследване на взетата проба при постъпването на мъжа в болницата е потвърдила диагнозата за новия грип - A (H1N1).

Общопрактикуващият лекар на семейството е предупреден да следи здравните показатели на близките и роднините на починалия мъж, допълва Тенев.

Министерството на здравеопазването припомня, че в страната е налице широка циркулация на грипния вирус A(H1N1). В преобладаващата част от случаите протича леко, до средно тежко.

От съществено значение е при възникване на симптоми на грип да се потърси навреме медицинска помощ, тъй като ранното антивирусно лечение намалява рисковете от развитие на усложнения. 

Коментари