Публикация

Специален апарат изследва зрението на децата в Очна болница „Бургас”

Прегледите в болницата се превръщат в истинско забавление за малчуганите


Усмихнати човечета и 3D животни са неразделна част от срещата на най-малките с офталмолозите на Очна болница „Бургас”. Прегледът при очния лекар се превръща в истинско забавление за децата, а всяко от тях си тръгва от кабинета с малка изненада или лакомство.

„За да свършим качествено работата си, трябва да предразположим пациента – той да се почувства комфортно и сигурно” – споделя д-р Таня Иванова, детски офталмолог в Очна болница „Бургас” – „Това се отнася с особено голяма сила за децата”.

Един от най-новите скрининг методи за изследване на детското зрение се извършва чрез високотехнологичен детски авторефрактометър, който измерва диоптрите от разстояние. Детето сяда на стола за преглед или в скута на родителя, а докторът извършва изследването на разстояние от около един метър. Методът е безконтактен, безболезнен и трае само няколко секунди. Единственото, което малкият пациент трябва да направи, е да погледне в апарата, а от екрана го гледа мигащо и издаващо звуци усмихнато човече. Изследването дава ценна информация за евентуално късогледство, далекогледство и астигматизъм, а също така насочва лекаря за това дали има нужда от разширяване на зениците и изписване на очила.

Най-често срещаните очни проблеми и заболявания при децата са рефракционните аномалии, страбизмът и амблиопията. Проблемите в рефракцията - късогледство, далекогледство и астигматизъм - са свързани с неправилното пречупване на лъчите от роговицата или лещата на окото. Страбизмът (кривогледството) представлява отклонение на окото в една или друга посока в различна степен. Коригира се с очила или оперативно. Ако не се вземат мерки, детето може да развие амблиопия („мързеливо око”). При нея мозъкът разпознава образа от по-силното око и изключва този на по-слабо виждащото. Нужни са специални упражнения за трениране на по-слабо зрящото (мързеливото) око чрез закриване на здравото, т.нар. оклузия.

Фактори с неблагоприятно влияние върху детското зрение са: генетична обремененост, недоносеност, продължително натоварване на очите, недостатъчно добро осветление при четене и писане, несъобразено време пред компютър, продължително заслепяване, др.

„Децата трябва да приемат прегледа в очния кабинет като приятно изживяване, а не да изпитват страх.” – допълва д-р Иванова.

Статистиката сочи, че над 80% от откритите в ранна детска възраст заболявания са лечими. Някои от сериозните проблеми с очите нямат ясно изразени симптоми, затова периодичните профилактични прегледи са основна предпоставка за добро зрение при малките. Амблиопията, например, може да се коригира само в ранните детски години, до около 8-годишна възраст, след което зрението остава необратимо ниско.

Ето защо е необходимо децата да посещават очен лекар при навършване на една година, три години, шест години и след това веднъж на всяка учебна година.

Коментари

Амблиопията не се развива! А е състояние което не може да се преодолее!
Тогава може да се окаже, че проблема е друг! Но с какво да го види лекаря? След като не е чувал с помоща на коя апаратура се вижда това! За да окаже нужната помощ! Ако е възможно.