Публикация

Психолози препоръчват безплатни кондоми за социалните домове


Безплатни кондоми да се осигурят за младежите, които живеят и учат в социални домове - това е препоръката на психолога от РИОКОЗ-Варна Мариана Атанасова, която се включи в изработването на анонимна анкета сред 72-ма подрастващи от дом „Княгиня Надежда“ и СУПЦ.

Изследването е част от проекта на Центъра за социално-екологични практики за повишаване здравните знания и отговорност на младите хора.

Резултатите от анкетата сочат, че 62% от учениците правят секс, но презерватив ползват 54,5% от тях.

Повече от половината заявяват, че не се пазят, защото нямат под ръка кондоми, а 43% отговарят, че предпазните средства намаляват удоволствието.

„Впечатление прави, че в сравнение с учениците от масовите училища, децата от социалните заведения имат по-висока сексуална култура и по-рядко посягат към алкохола, наркотиците и цигарите“, коментира Атанасова.

Разбира се част от причините за това е, че тези деца не разполагат с пари и достатъчно свобода.

„Тревожно е обаче, че биреният алкохолизъм става все по-популярен сред младите“, допълни Атанасова.

Мсеки пети изпива поне по една бира дневно. За 17% няма никакъв проблем да пият сами без повод и компания. Вина за злоупотребата с алкохол при 31% от децата са личните проблеми, а други 30 на сто посягат към него с цел да повишат настроението и самочувствието си.

Активните пушачи сред тинейджърите са 42%, като 80 на сто от тях са започнали, преди да са навършили пълнолетие. 

Коментари