Публикация

Кой е Петър Димков - народния лечител ?

Народният лечител Петър Димков, известен и само с името Лечителят, завинаги ще остане в сърцата на хората, потърсили помощта му и намерили изцеление от неговата ръка.


Петър Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеника Иван Димков. Началното си образование получава в столичното училище "Денкоглу". През 1899 г. заминава за Петербург - Русия, където завършва военно училище. През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България 8 пъти раняван. Още тогава открива способностите си да лекува, като спасява голяма част от поразените от холера войници. В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник.

От военния му период в историята на България ще останат много негови заслуги. Той ръководи  : изграждането на Аспаруховия вал във Варна; построяването на Арката - портал на VІІІ Приморски полк във Варна; има основна заслуга за построяването на парка - мавзолей 

"Владислав Варненчек" във Варна; като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово ( 1933 ) той ръководи възстановяването на родната къща на Васил Левски и . Имало е план за събарянето на къщата, за да се построи нова улица, който благдарение на Петър Димков не се осъществява. Където и да се е намирал в България по време на военната си служба, навсякъде Лечителят е оставял значима следа.

Следвайки традицията в своето семейство, Петър Димков посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки. 

Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина:
1.Лекуването да става с естествени природни средства. 2.Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот.3.Лечението да е индивидуално - според болестта и човека. 4.Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм. 5.Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му. 6.В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства - компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др.

ПЕТЪР ДИМКОВ е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот. Духовното присъствие на ЛЕЧИТЕЛЯ е трайно. Издадени са 4 негови книги: "Българска народна медицина" /издавана 5 пъти от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г. /; "Хигиена и лекуване на душата", "Молитвеник" и "Очна диагноза".
През целия си живот с успех и безвъзмездно е лекувал хората и не случайно е наречен Петър Димков-Лечителят

Коментари