Публикация

СЗО определи 5-те основни заплахи за здравето


Световната здравна организация обяви, че справянето само с пет фактора, свързани с човешкото здраве, може да предпази милиони хора от преждевременна смърт и да увеличи общата продължителност на живота с близо пет години, съобщи Ройтерс.

Според доклад на СЗО лошото хранене в детска възраст, сексът без предпазни средства, алкохолът, лошите санитарни условия и хигиена, и високото кръвно налягане са отговорни за смъртта на около едва четвърт от 60-те милиона, които преждевременно умират в света всяка година.

Докато недостатъчно добрата храна е голям риск за хората в по-бедните страни, наднорменото тегло представлява голям риск в развитите, в резултат на което то причинява смъртта на повече хора от недохранването.

Хипертонията причинява най-много смъртни случаи в света /13%/, следвана от тютюнопушенето /9%/, високата кръвна захар /6%/, липсата на физическа дейност /6%/ и наднорменото тегло /5%/.

Тези фактори увеличават опасността от хронични заболявания и от някои от най-смъртоносните болести като сърдечно-съдови, диабет и рак.  

Коментари