Публикация

Терапия срещу рак спира повторното развитие на болестта

Учени са разработили революционна терапия срещу рак, която спира повторното развитие на болестта ( The Telegraph, агенция Фокус ).


Изследователите са модифицирали генетично имунни клетки, които подсилват естествената защита на тялото, като в същото време “запомнят” злокачественото заболяване и противодействат на повторната му поява, изпълнявайки ролята на ваксина. Създателите на терапията я оприличават на “живо лекарство”, което предотвратява завръщането на рака и го отстранява от тялото.

Новото изследване, представено в рамките на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката (AAAS) във Вашингтон, доказва за пръв път, че генетично модифицирани Т-клетки с памет са в състояние да останат в тялото в продължение на 14 години. Проф. Киара Бонини, хематолог от Миланския университет казва: “Т-клетките са живо лекарство, което може да се запази в тялото ни през целия живот.”

При тестове в болница в Милано десетима пациенти с трансплантиран костен мозък са били подложени на стимулиращата имунната система терапия, включваща Т-клетки с памет. Учените са установили, че Т-клетките продължават да са в тялото 14 години по-късно. Имунотерапиите, които разчитат на собствената защита на тялото са алтернатива на причиняващите тежки странични ефекти химиотерапии. Едно от най-големите предизвикателства обаче е да се постигне трайност на внесените в имунната система промени. Италианското проучване за пръв път доказва, че Т-клетките могат да останат в тялото и след първоначалната противоракова терапия.

В друга презентация по време на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката екип от САЩ е представил забележителни резултати при лечение на пациенти с левкемия с имунотерапия. Стенли Ридъл от Центъра за ракови изследвания “Фред Хътчинсън” в Сиатъл и колегите му са лекували 26 пациенти с остра форма на лимфобластна левкемия с прогнози за между два и пет месеца оставащ живот. След 18 месеца 24 от пациентите са били в пълна ремисия.

ИЗТОЧНИК:

http://www.obekti.bg/nauka/terapiya-sreshchu-rak-spira-povtornoto-razvitie-na-bolestta

Коментари