Публикация

д-р Борислав Матеев: Криоконсервацията вече е част от стандартните методи в медицината

​Криоконсервацията на яйцеклетки, сперматозоиди, предимплантационни ембриони (при ин витро процедури), яйчникова или тестикуларна тъкан вече са част от стандартните методи в медицината.


Под криоконсервиране се разбира съхранението на клетки, чрез замразяване с течен Азот при температура минус 197 градуса по Целзии. Консервираните клетки могат да бъдат съхранявани по този начин за един много дълъг период от време – на практика неограничено, тъй като метаболитните процеси в тях са спрели. След размразяване клетките са в състояние да възстановят нормалните си физиологични процеси.

Този метод се прилага в последните години изключително често и успешно, в случайте, когато се налага замразяване на сперма от мъже, на които им предстои лечение с химиотерапия или лъчетерапия, като един вид застраховка, за момента, в който пациентите решат да имат свои деца. Друг любопитен факт е, че доста от войниците ни, които заминават на мисии в чужбина също се възползват от тази медицинска възможност за съхранение на сперма, което започва да става и все по-популярно и сред обикновенните граждани и мъже. В последните години, вследствие на съвременния начин на живот, стреса в ежедневието, промените в околната среда и пр. се наблюдава тенденция на понижаване на качеството на спермата при средностатистическия мъж, като броя на сперматозоидите с напредване на възрастта и особено над 40 години значително намалява. Поради тази причина, все повече мъже в репродуктивна възраст и с добра здравна култура, изследват периодически качеството на семенната си течност и в някои случаи избират да замразят известно количество генетичен материал, именно с идеята да се използва евентуално за в бъдеще.

При нас в Ин Витро Център БОРА тази методика се изполваше до преди няколко години предимно в случайте, когато след проведена ин витро процедура, след като на пациентката са върнати 1-2 или максимум 3 предимлантационни ембриона, останалите, в случайте когато има такива, биват замразени именно с цел, в по-късен етап, когато двойката реши да има и друго дете, да бъдат размразени(ако са повече) и да се направи т.нар. криотрансфер. Интересно е в подобни случаи, че теоретично, братчета или сестричета, които са на практика близнаци и с еднаква биологична възраст, биха могли да се родят с инервал от няколко години помежду си.

Сега, разговаряйки и с други колеги, наблюдаваме тенденция за прилагането на тази техника за замразяване на генетичен материал вече именно и по желание на млади мъже, които все още нямат репродуктивни проблеми.

Борислав Матеев- клиничен ембриолог в ИнВитро Център БОРА
гр.Пловдив

Интервю за invitrobg.com 

Коментари