Публикация

Средствата за пандемичната ваксина ще бъдат осигурени от републиканския бюджет


Работата по провеждане на обществената поръчка за доставка на пандемичната ваксина и антивирусни препарати ще се ускори.

Това стана ясно днес по време на редовното заседание на Националния пандемичен комитет.

Необходимите 12 млн. лв. за закупуване на ваксина и антивирусни препарати ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. Държавата ще закупи до 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1N1).

С тях ще могат да се имунизират 10% от рисковите групи. До момента лечебните заведения в страната са получили 127 000 дози антивирусни препарати тамифлу и реленца.

Националният пандемичен комитет предложи и промяна в разработената клинична пътека за грип. Идеята е да се осигури по-широк достъп на пациентите до лечение в различен тип отделения и да отпадне необходимостта от задължително вирусологично изследване.

Към момента данните показват постепенно завишаване на заболеваемостта от грип в страната. В някои региони са достигнати предепидемични стойности.

Навсякъде в страната са изпратени алгоритми за поведение на ОПЛ, Спешна помощ, ДКЦ и болници. В тях детайлно са описани възможностите за диагностика и лечение на случаите на грип. Всички РИОКОЗ също разполагат с указания за действия.

Коментари