Публикация

В Плевен заседава комисията за борба с грипа


В плевенската здравна инспекция утре от 14ч. се събира комисията за борба с грипа, за да се уточни как ще се действа в областта при епидемия от грип, съобщи  д-р Светла Козарова от РИОКОЗ-Плевен.

Тя обясни, че на срещата ще присъстват всички директори на болници в областта. Те ще получат 5000 дози от препарата Тамифлу, както и около 1400 от препарата Респивакс, който е под формата на аерозол.

Медикаментите ще се дават безплатно на хората, които са със съмнение за свински грип, но те няма да се изследват. 

Това  е едно от новите неща, което е въведено от здравно министерство. Вече съмнителните пациенти няма да се изследват за грипния вирус A (H1N1), а тестове ще се правят само при наличие на летален край.

Целта на срещата е и да се сформира комисия във всяка болница на областта, както и да се създаде схема, по която да се обслужват съмнителните пациенти.

Те вече няма да се лекуват само в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен, а ще се лекуват в обособени изолатори в детско, вътрешно или в друго отделение на болницата, в която е пациентът.

В Плевенско заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции през последната седмица е 110,15%00 /на десет хиляди /, срещу 118,15%00 за предходната седмица.

Според здравните инспектори в Плевенско грипът е под средната за сезона заболяваемост. 

Коментари