Публикация

Нестандартни възпитателни методи или как Сантяго Рамон и Кахал стана лекар

Как създателят на невронната теория за устройството на нервната система и Нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал става лекар


Създателят на Невроната теория за устройството на нервната система и нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал е роден в малкото селце Петия де Арагон, близо до Памплона, провинция Навара, Испания. Хората от този район са доста буйни и понякога дори безразсъдни, и може би затова Ърнест Хемингуей намира в тях вдъхновение за своята книга "И изгрява слънце", в която описва ежегодното надбягване с бикове в Памплона.

Сантяго Рамон и Кахал не се отличава особено от своите сънародници и също притежава силно непокорен нрав; на единадесет години изработва самоделно дървено оръдие, с което взривява вратата на съседа, с когото се скарват малко преди това.

Когато е на шестнадесет баща му, в опит да обуздае буйността му и да го насочи към нещо полезно - медицината, го завежда на селското гробище, където двамата разравят човешки трупове и изучават анатомията на костите.

Скоро след това Сантяго Рамон и Кахал ще бъде приет като студент по медицина в Сарагоса, където и се дипломира пет години по-късно.

Коментари