Публикация

В МБАЛ „Дева Мария” съхраниха органа на мъж с напреднала карциноматоза на пикочния мехур

58-годишният мъж страдал дълго време от обилно и продължително кървене, за което не предприемал консултации и лечение.


58-годишният мъж страдал дълго време от обилно и продължително кървене, за което не предприемал консултации и лечение. Преглед при уролог установява множество разнокалибрени тумори на пикочния мехур и хемотампонада, поради което пациентът е приет по спешност в Отделението по урология на МБАЛ „Дева Мария”.

Специализираните инструментални изследвания установяват тежка карциноматоза.

При постъпването му в болницата, пациентът е консултиран от проф. д-р Чавдар Славов, който предприема спешно оперативно лечение, с отстраняване на хемотампонадата и част от кървящите тумори. След стабилизиране на състоянието, се взема решение на втори етап да се направи органосъхраняваща операция - трансуретрална резекция на туморите на пикочния мехур (ТУ-ТУР).

Втората операция е извършена от д-р Дичо Калоянов – началник на урологичното отделение в МБАЛ „Дева Мария”.

„Благодарение на възможностите на новата апаратура – биполярният резектоскоп на „OLIMPUS” с възможност за плазмена вапоризация, макар и трудно поради големината и броя, отстранихме всички туморни формации. С последваща плазмена вапоризация на туморните основи се достигна почти до здрава туморна стена, което реши проблема на този етап за заболяването на пикочния мехур”, обясни д-р Калоянов и допълни:

„При такава находка – тотално обхващане на пикочния мехур от множество туморни формации и кървене, много рядко се пристъпва към такъв вид ендоскопска операция. Обикновено решението е за радикална цистектомия (премахване на пикочния мехур), с извеждане на уретерите на кожата или създаване на нов мехур от тънкочревни бримки. В този случай операцията е изключително тежка, травмираща и инвалидизира болния”, допълва д-р Калоянов.

В случая, пикочният мехур е запазен.

„Въпреки че тази операция е много трудна и продължителна за оператора, често с физическо натоварване в стремежа му да се движи милиметър по милиметър до премахването на всички тумори и ликвидиране на процеса, удовлетворението идва от запазването на органа и комфорта на болния”, казва опитният уролог.

Пациентът е изписан 24 часа след операцията, а два дена по-късно може да се върне на работа.

Разбира се, състоянието му подлежи на постоянен контрол, като при най-малкото съмнение за рецидив на заболяването му, ще се предприемат съответните лечебни мерки.

„Лекарите като д-р Калоянов са рядкост! Благодарен съм му много за това, което направи за мен и че обръща такова голямо внимание на всеки пациент”, не пести благодарности след операцията Георги.

Коментари