Публикация

​ Британски лекари обучават наши студенти по медицина

Целта на семинара беше да даде възможност на студентите от горните курсове да упражнят практически познанията си по медицина


Британски лекари проведоха семинар на тема „А,Б,В в клиничната медицина”. Той се проведе пред български и чуждестранни студенти, които се обучават в Медицински-университет-Пловдив. Целта на семинара беше да даде възможност на студентите от горните курсове да упражнят практически познанията си по медицина.

Безплатният курс беше воден от британски лектори – д-р Маргарита Китова-Джон, която от дълги години работи като общо-практикуващ лекар в Англия и съпругът й д-р Джон.

„С този курс целим да помогнем на студентите, да разтворим техния обзор и да ги подготвим за работата в чужбина. Целта не е да отидат извън страната, а да им покажем плюсовете и минусите. В чужбина не всичко е цветя и рози. Смятам обаче, че заради социалните и политически проблеми в страната през последните 25 години българският лекар е деморализиран, загубил е обективността си до някаква степен, тъй като е притиснат от различни битови проблеми. Надявам се, че можем да вдъхновим студентите, че пациентите са центърът за нас. Искрено вярвам, че когато се отнасяме по хуманен начин с тях, рано или късно това се връща. Не трябва да мислим за реализация, позиции и пари особено в началото, защото тогава загубваме фокусa - нашия пациент и смятаме, че той е една пътека, по която трябва да вървим.”, казва д-р Маргарита Китова-Джон.

„В началото казах, че медицината до голяма степен е изкуство и призвание да бъдеш лекар. Едно от най-големите облекчения за мен е, че работя в Англия и няма значение кой пациент какъв е. В моята чакалня ако имам пациент с титлата на лейди и след това имам бездомно момиче, с двамата ще се отнеса еднакво и те ще чакат еднакво дълго. Смятам, че ако помогнем на младите хора да ги мотивираме да вярват в призванието да бъдат лекари, ще създават една по-модерна медицина” , казва още д-р Китова, която е медик трето поколение.

Другият британски лектор – д-р Джон , е с индийски произход, но също от дълги години работи като общо-практикуващ лекар във Великобритания. Бил е студент в МУ-Пловдив, след което е заминал за островната държава.

„Опитвам се да помогнем на студентите тук и да им предадем нашите умения. Искам да работят тук в България като добри лекари и да споделим неща, които не са изучавали”, споделя д-р Джон.

Семинарът се проведе по забавен и интригуващ начин и стимулира студентите да използват уменията си чрез интерактивен метод. По време на курса бяха разиграни и обсъдени истински клинични случаи, които показаха на студентите защо е важно да бъдеш добър лекар.

Коментари