Публикация

Могат ли да помогнат пробиотиците?

(Антибиотиците и затлъстяването, част 4)


Ако оценявате полезното действие на микробите, може би обикновено приемате антибиотика си заедно с пробиотик под формата на кисело мляко или продавани без рецепта пробиотици от аптеката. Това изобщо не е лоша идея. Пробиотиците са общо взето безопасни и има доказателства, че облекчават непосредствените странични ефекти от антибиотиците, включително и при диария. Според експерти от Mayo Clinic, пробиотиците помагат за избягването на гъбични инфекции и облекчават състоянието при простуда. Скорошни проучвания показват, че пробиотиците може би влияят на имунната система по сложни начини, като могат да помогнат на хора, страдащи от възпалителни процеси като екзема или хронично възпаление на червата.

Засега обаче в повечето случаи липсват категорични клинични доказателства за ползите от пробиотиците. Експертите не са единодушни кои пробиотици са наистина ефективни при отделните хора и за колко време.

Когато го питат за пробиотиците като възможен начин за борба с вредното влияние на антибиотиците, Мартин Блейзър – директор на Програмата за човешки микробиом към катедрата по медицина в университета в Ню Йорк, отговаря по следния начин: „Тук става дума по-скоро за самозалъгване, отколкото за наука. Смятам, че някой ден ще има полезни пробиотици, които са били подложени на научни изследвания. Сега обаче почти всичко, което се продава като т.нар. пробиотици, не е било изследвано.“

„Не би било лесно да се заменят настъпилите липси в резултат на употребата на антибиотици или поради редица други фактори“, обяснява Жан-Ерик Гиа, директор на Отдела за основни гастроентерологични биологични проучвания в Центъра за клинични изследвания на хроничното възпаление на червата към университета в Манитоба. „Нашите микробиоми, подобно на пръстовите ни отпечатъци, са уникални. Поради това не е много вероятно даден пробиотик да действа на всеки човек“, допълва Гиа.

Няколко фирми са се заели със задачата да разработят пробиотици, вземайки предвид цялата тази комплексност. MicroBiome Therapeutics например произвежда фармацевтични продукти, които според компанията си взаимодействат и моделират по определен начин човешкия микробиом. От Whole Biome казват, че работят върху създаването на обширна микробиомна база данни с цел разработване на диагностика и терапия, които да балансират единствения по рода си набор микроби на всеки отделен индивид. Френската компания Enterome разработва тестове и диагностики, които да подобрят терапиите при заболявания, свързани с микробиома, включително такива, засягащи червата, имунната система и метаболизма.

Източник: списание Genome; автор: Кендал К. Морган

Коментари

Милен  Цветанов
29 фев 2016 09:59

Много балансирана, а не промиваща мозъците статия! Истината е, че пробиотиците се съдържат в огромни количества в истинското кисело мляко, киселото зеле и сок, киселите краставички, сиренето. Това са храните, които неутрализират вредите от антибиотиците, а освен това обогатяват чревната флора. За това според мен приемането на пробиотици отделно е абсолютно безмислено и си е харчене на пари на вятъра!