Публикация

Д-р М. Янакиев: И жена ми не разчита на мен 24 часа

Мнението на един общопрактикуващ лекар относно предложението личните лекари да бъдат глобявани, ако не си вдигат телефона...


Д-р Янакиев, как ще коментирате предложението личните лекари да бъдат глобявани, ако не си вдигат телефона?

Новото правителство заяви воля за промяна в Закона за здравното осигуряване. Лошото е, че анонсира точно само глобите. Друга конкретика там няма.

Ако не си вдигнеш телефона - глоба 500 лева. Безумно. Никъде в рамковия договор не се споменава, че докторът трябва да има джиесем. Ползването на джиесем е на добра воля. Докато е на работа, пациентите трябва да имат вразка с него.

Добрият лекар трябва да създаде регламент - работно време и да каже на пациента, ако се влоши състоянието му, какво трябва да направи след работно време или в събота и неделя.

Възможно ли е да вдигате телефона си 24 часа в денонощието?

Категорично не. Една майка ме попита дали може да разчита на мен 24 часа в денонощието. И жена ми не може.

Колко пациенти имате?

2 000.

И колко от тях ви се обаждат на мобилния телефон дневно?

Дневно получавам между 50 и 80 обаждания. Пациентите се обаждат за всевъзможни неща. В неделя в 23.00 часа ме търсиха, за да ме питат къкъв ми е графикът. Тази сутрин в 8.00 часа ми звънна майка, за да ми каже, че на детето й е излезнала пъпка и с какво да я маже.

Вие изключвате ли си телефона?

Не. Но след 24.00 часа го включвам на безшумен режим.

Защо според вас се предлагат точно тези промени?

Това е поредният популизъм. Притеснява ме, че се анонсира глобата, без нещо да се промени като механизъм на работа.

Какво трябва да се промени според вас?

Трябва да се остойности трудът и да се плаща на преглед.

Сега се плаща капитационна сума. Преди малко прегледах бебе на 1 месец. Три пъти съм бил на домашно посещение, два пъти съм го викал на контролен преглед, защото има проблем. Пет-шест пъти ми се е обаждала майката по телефона. Днес го записах в пациентската листа. И другия месец ще получа за всичко това 1 лев.

И какво правим тогава? За да издържам практиката, да плащам заплата на медецинска сестра, записваме много пациенти - 2000. Във всяка нормална държава пациентите трябва да са 1000.

После хората са недоволни. И ние имаме претенции към пациентите.

А не можем да отпишем пациент.

Никъде в света го няма това - два пъти годишно да можеш да смениш джипито си, без каквото и да е обяснение.

Пациентите искат качествена услуга. Тогава за един час трябва да минават трима пациенти. Това означава 20 минути за преглед. За осем часа това са 25 души.

Колко пациенти прегледахте вчера?

70-80 души. Имахме около 40 извънредни. И прегледите протичаха по три минути.

Ние не ги връщаме за другия ден, както е в другите държави. Защото българският пациент не е свикнал да му казват какво да прави. Ако го върнеш, след два часа той ще се нацупи и ще се отпише.

Българският пациент подценява първичната медицинска услуга.

В него е втълпена думата „само“. Ще я забраня тази дума. Той идва и казва :“Аз съм само за един преглед“, „Аз съм само за едно направление“, „Аз съм само да ми погледнеш гърлото.“

Говорите за остойностяване на труда. Колко трябва да струва един преглед според вас?

Всяка медицинска услуга трябва да има цена. Това не означава, че тези пари лекарят ще си ги сложи в джоба. Трябва да има изисквания. Лекар с 2 000 пациенти трябва да има три кабинета и две сестри.

Ние нямаме бази. Нямаме хубави кабинети. Аз съм принуден да преглеждам във Военна болница, защото в Първа поликлиника не мога. В кабинета там сме двама лекари.

Не е трудно да си намерите хубав кабинет.

Така е. Но там ни е базирана практиката. Там даваме неотложната помощ.

Елате на едно дежурство. Тогава работим от 7.30 до 24.00 часа и след това на повикване. Само аз и сестрата. Поемаме 15 000 души - практиката на 8 лекари.

Другото безумие е, че в Хасково се дежури на 5 места. Това е супер лукс.

И въобще трябва ли джипитата да дават неотложна помощ? Това е работа на спешната помощ. Често след дежурство нямаме почивен ден. Умората е голяма. А нали искате да се лекувате от нормален човек.

 

www.haskovo.net

Коментари