Публикация

​IPL ( Intensit puls lait) – Интензивна пулсова светлина е неаблативен лазер за трайно обезскосмяване, фотоподмладяване с пигментни лезии и кръвоносни съдове, акне.

ЛАЗЕРНИ СИСТЕМИ


IPL ( Intensit puls lait) – Интензивна пулсова светлина е неаблативен лазер за трайно обезскосмяване, фотоподмладяване с пигментни лезии и кръвоносни съдове, акне.

Действието на светлината е превръщане в топлинна енергия, която е насочена към пигмента на косъма, меланина на тъмните петна и хемоглобина на кръвоносните съдове.

При трайно обезкосмяване в софтуера на апарата се задават основни параметри:

-ФОТОТИП НА КОЖА ОТ 1-ВА ДО 5-ТА СТЕПЕН

- ЗОНА, КОЯТО СЕ ОБРАБОТВА – ЛИЦЕ, МИШНИЦИ, ИНТИМ

-ДЕБЕЛИНА И ЦВЯТ НА КОСЪМА

Въз основа на тези параметри, които са индивидуални за всеки един пациент, се избира най-подходящата програма и сила на енергията, която е свързана с продължителността, видовете пулсове и силата на светлината. Работи се с фотозащитни очила.

Пулсовата светлина унищожава пигмента в косъма – той става тънък, атрофичен и впоследствие опада. Косъмът да може да се обработва, е необходимо да бъде на височина на ниво на кожа или 1-2 мм над кожа. Правят се от 4 до 8 процедури през 1 м., тъй като космите са в различна фаза на растеж. С всяка процедура се намалява скоростта на растеж на космите – те се разреждат и стават атрофични. Трайността на ефекта е от 2 до 6 години, като се препоръчва веднъж в годината да се прави поддържаща процедура.

Фотоподмладяването на лице е свързано с действието на топлината върху колагена, като топлинната енергия стимулира фибробластите да произвеждат нов колаген. Така обновяването на кожата се извършва от вътре на вън – постепенно тя изсветлява и се премахват финните малки бръчици – кожата е равна и блестяща. Процедурата може да се започне след 25 годишна възраст, за да се предотврати процесът на стареене.

По същия начин пулсовата светлинна енергия въздейства върху пигмента на тъмните петна – той се събира в малки тъмни точици и се резорбира в кожата.

При малките кръвоносни съдове хемоглобинът се превръща в хемосидерин и съдовете се свиват.

С лазера се работи безопасно. Почиства се кожата от механични частици – прах, влакънца, цветна козметика, които поглъщат или разсейват светлината. След това се нанася прозрачен охладителен гел, който предпазва кожата от изгаряния. При работа с лазера се усеща леко затопляне и боцкане в таргентната зона.

Противопоказания са бременност, кърмене, анамнеза за рак на кожата, употреба на фотосенсибилизиращи лекарства.

След процедурата се нанася фотозащитен крем. Не се препоръчва в следващите няколко дни посещение на солариум или продължително излагане на силно слънце.

Процедурите с трайни и безопасни и аз препоръчвам да се възползваме от възможностите на лазерите.

Коментари