Публикация

В немската бира намериха опасен пестицид

Педставители на Мюнхенския институт са публикували резултатите от тестовете на 14 популярни сорта немска бира и са открили във всеки от тях съдържание на глифозат – опасен за здравето пестицид. СЗО не изключва, че този компонент може да предизвиква рак.


Глифозат е открит в бирата Oettinger Pils, Franziskaner Weissbier, Erdinger Weissbier, Augustiner Helles, Krombacher Pils, Veltins Pilsener, Warsteiner Pils, Bitburger Pils, Hasseroder Pils, Radeberger Pilsner, Hasseroder Pils, Paulaner Weissbier, Radeberger Pilsner, Beck`s Pils.

Количеството глифозат в различните сортове бира представлява от 0,46 микрограма на литър до 29,7. По такъв начин минималното превишение на нормата на съдържание на този компонент в бирата (0,1 микрограма на литър) е 500%.

Експертите вече са заявили, че приетият в Бавария през 1516 година закон за чистотата на бирата се е оказал фарс. Според тази норма популярната напитка трябва да се състои само от три компонента – вода, хмел и ечемик.

Впрочем не всички смятат тази новина за тревожна. Представителите на института по оценка на рискковете (BfR) не смята глифозат за опасна съставка, пише Die Welt. Според служителите на BfR, за да причини вреда на здравето, човек трябва да пие около хиляда литра бира на ден.

Коментари

Sylvia  Nikolova
10 мар 2016 12:21

Ето повод да наблегнем на българското производство

Дано и нашата да не е убогатена...,че нямаме закони , още по малко и за чистотата на бирата...

Прблема си е на тези които пият неска бира :-)

Нямам нищо против Бирата и нешето,но покрай това не се обръща внимамие на важни за Медицината проблеми!

Бойко Бонев
2 мар 2016 19:06

Накрая ще стигнем до приказката - "нашето гардже си е най-хубаво". :)

Посегнаха и на най-скъпото. Не мога да харесам такава новина.