Публикация

Скандално ВИДЕО: Лекар от Неотложна помощ - Няма да я прегледам, защото не желае да плати 40 лв

Лекарско нехайство или спазване на правилата


Скрита камера, заснела скандален видеоклип предизвика вълнения в мрежата. Лекар от кабинет за неотложна помощ отказва преглед на пациент, обосновавайки се на административни пречки - жената не желае да плати 40 лева, а кабинетът не работи със Здравната каса.

Колко струва човешкият живот - е един от въпросите, които задава това видео.

Какъв е смисълът на Хипократовата клетва - е другият.

Подобни лекарски прояви слагат огромно петно върху труда на достойните лекари и всяват у пациента оправдано недоверие към хората, на които доверяват здравето и живота си.

Още по темата ТУК

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика НЗОК неотложна помощ Бърза помощ скандал видео лекарски дълг платен преглед

Коментари

Г-н Георгиев, много далече сме от "нормална европейска държава". И за съжаление все повече се отдалечаваме. Всички добри практики от миналото бяха заличени и подменени с псевдо-демократични. Много съжалявам, че вероятно ще прозвуча като нетолерантен човек, но малцинствените групи от ромски произход получават повече и преференциални здравни услуги отколкото плащащия българин.

Д-р Касалов с две ръце подкрепям преминаването на системата от "осигурителна" към "застрахователна", което ще даде възможност за различни гъвкави здравни пакети. Не зная какво означава споменатата от Вас "реимбурсация", но ако правилно разбирам от написаното се касае за някакъв вид натрупване на средства по лична сметка на пациента? Мисля, че т.нар. социален модел е несправедлив и лицемерен, защото от една страна позволява на хора, които не плащат да се възползват от системата, респективно - от натрупаните пари на плащащите и от друга страна на системата да се оправдава с тях за ниското ниво на предоставяните здравни услуги и за недостигащите средства. Аз като човек, работещ в сферата на туризма, не съм длъжна да имам подробни познания в сферата на икономиката и връзката здраве-пари. Аз си плащам и искам да получа в замяна. Същото е като един лекар, който иска от мен да му организирам пътуването, него не го интересува какви са ми трудностите или проблемите в бранша. Той плаща за качество на услугата.

За съжаление не само в медицината сме изправени пред тази драма. Чисто и просто в България живеят много хора,които са свикнали да не работят и ние да им плащаме всичко от храната през колата,ако вятър им събори покрива и естествено здравеопазването за тях трябва да е напълно безплатно!Това е основния ни проблем! Иначе бихме се превърнали в нормална европейска държава:-)

Сбъркана е системата и още как. Здравната култура като цяло на българина е изключително ниска и за жалост ще става още по-ниска. Но трябва да има механизми, по които хората да имат право на по-широк избор срещу парите за здраве, които плащам ежемесечно.

Сбъркана е системата.Тя е измислена за хора със здравна култура,а за съжаление,в по голямата си част,нашето общество,няма такава.

Съгласна съм с д-р Делиибрямов, особено в частта ".Въпросните служби се използват умело от хора с хронични заболявания, които нямат здравни осигуровки, съответно не си лекуват заболяването и периодични посещават СПО или биват посетени от СМП. Хаби се финансов и човешки ресурс,(който и без това е в недостиг),който би могъл да бъде използван при третирането на наистина спешните болни...". Но ми се струва, че монетата има много страни - теоретично нещата изглеждат точно така, но на практика какво често се случва със здравноосигуреният. Споделям личен опит - остри болки в корема, което видимо не е за бърза помощ, все пак сме интелигентни хора и знаем, че не трябва да разкарваме линейките, защото леко се задушаваме. Личната лекарка е в отпуска, а неотложното звено работи неплатено от 8 часа вечерта. Естествено, потърсихме платен прием. Случаят определено не беше за спешна помощ, не беше апандесит, оказа се силно възпаление на яйчниците. Но след поставена от лекаря инжекция силните болки преминаха и бяха веднага назначени изследвания, за да се установи от къде идва тази болка. Осигурявам се здравно и от години смятам, че е крайно време да получаваме здравни услуги според парите, които внасяме, а не на солидарен принцип. Искам като човек, който е изряден по отношение на плащане, да получавам съответните услуги и отношение, когато се налага, а не в момент на нужда да изпитвам неизвестнот към кого да се обърна .

Нямам представа какъв точно е конкретният случай, заснет с камерата, но той отвори една дискусия, в която съм на 100 % съгласна с мнението на д-р Делиибрямов по-горе

Личният ви лекар трябва да осигури 24 часово покритие на пациентите си( в повечето случаи това става със сключване на договори с неотложни кабинети.)След като се обърнете към личния си лекар, съответно неотложния кабинет, те преценяват дали състоянието ви налага спешна хоспитализация или амбулаторно може да се лекува и ако става въпрос за спешно състояние ви насочват към спешно отделение.Другият вариант е да се обадите на 112 и да повикате линейка, а не да ходите по частни здравни заведения,нямащи спешни кабинети,да се държите като примати и да си мислите ,че човекът отсреща ви е длъжник,когато видно състоянието ви не е спешно (визирам сцената от видеото). А да не говоря какъв % от преминалите през спешните отделения, съответно обслужените от екипите на ЦСМП, не са спешни-може би около 70%.Въпросните служби се използват умело от хора с хронични заболявания, които нямат здравни осигуровки, съответно не си лекуват заболяването и периодични посещават СПО или биват посетени от СМП. Хаби се финансов и човешки ресурс,(който и без това е в недостиг),който би могъл да бъде използван при третирането на наистина спешните болни...

Д-р Делиибрямов, извинете за въпроса, който може да ви се стори глупав, но относно въпроси, касаещи здравето и здравното обслужване трудно се намира достоверна информация - всеки си тълкува закона както му е удобно ... Та въпроса - цитирам ви "Личният ви лекар трябва да осигури 24 часово покритие на пациентите си( в повечето случаи това става със сключване на договори с неотложни кабинети.)" Това "трябва" има ли императивна форма, т.е. задължен ли е по закон? И ако населеното място е малко и има само лични лекари, една СМП и в някои дни от седмицата приходящи специалисти какво би включвало понятието "неотложен кабинет"? Защото при моя личен лекар имам обслужване САМО в работното му време - пет дни в седмицата, от които в единия ден сутрин, в другия следобед. И с една СМП, обслужваща 25 населени места трябва да се молим да се разболяваме в работното време на личния лекар. Нищо лично спрямо вас, просто наистина искам да знам дали личния лекар когато не е на смяна трябва да ни осигури лекарска помощ, след като ни е "личен" лекар.

Безспорно българинът е доста емоционален, когато става въпрос за здраве и отношението на лекарите и може би понякога поради незапознатост сме несправедливи, но съгласете се, че няма как да си запознат ако някой не ти каже как стоят нещата. Аз лично, когато гледах видеото бях потресена от равния тон на лекаря, липсваше ми човещината. И пак ще попитам-когато личният ни лекар не е на смяна, кой следва да ни прегледа при условие, че все още не сме във вечерните часове, когато очевидно можем да се прегледаме в центъра, с който е сключил договор. Да речем прилошава ми в 14 часа, припадам, но джипито ми е било на смяна до 13, а центърът работи от 20. Трябва да почна да се самолекувам ли?

Всеки знае ,че основно и най- ценното благо е здравето ,а лекарят е този който се грижи за живота и здравето на хората ,съпоставимо с други приоритети,дали в общественото пространство значимостта на този факт заема своето място ! Дали така по този начин бихте доближили бизнесмен , политик или мутра .

40 лв струва не човешкият живот, а човешката глупост !

г-жо Михалкова,ДА-може да установи сърдечен проблем, но и ДА- както си вървя по улицата може да ми падне тухла на главата. Мисля,че в конкретния случай вероятността е 1:1 ;)